Latvijas uzņēmums "Hygen" šogad plāno sākt ražot inovatīvu iekārtu automašīnu uzpildei ar dabasgāzi mājas apstākļos

Rīga, 7.feb., LETA. Latvijas uzņēmums "Hygen" ar "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") garantiju un bankas "Citadele" kredītlīniju šogad plāno sākt ražot inovatīvu iekārtu automašīnu uzpildei ar dabasgāzi mājas apstākļos, aģentūrai LETA pavēstīja bankas "Citadele" ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Viņa informēja, ka "Hygen", kas darbojas alternatīvās enerģētikas jomā, izstrādājis inovatīvu ierīci, ar kuras palīdzību pieslēgties mājas gāzes vadam un triju minūšu laikā uzpildīt automašīnu. "Hygen" izstrādātā iekārta tiks ražota Latvijā, taču saistībā ar noieta tirgus specifiku, to vispirms plānots pārdot Centrāleiropā, Tuvajos Austrumos un Amerikā.

"Šobrīd strādājam pie triju pilotprojektu realizācijas, sadarbojoties ar Vācijas autobūves kompāniju "Volkswagen Group" un citām lielākajām dabasgāzes kompānijām Eiropā un Amerikā. Iekārtu ražošanu plānojam sākt gada otrajā pusē. Prototipa izstrādei piesaistījām riska kapitāla un Eiropas Savienības fondu finansējumu. Lai uzsāktu ražošanu, pēc produkta izstrādes fāzes mums bija nepieciešams trūkstošais finansējums. Pateicoties bankas "Citadele" izsniegtajam kredītam 100 000 eiro apmērā ar "Altum" garantiju, esam nonākuši produkta attīstības pēdējā posmā - iekārta jau ir sertificēta Eiropā, pēc kā varam sākt ražošanu," sacīja "Hygen" vadītājs un līdzdibinātājs Roberts Strods.

Savukārt bankas "Citadele" valdes locekle Santa Purgaile atzīmēja, ka "Hygen" ar banku sāka sadarbību laikā, kad uzņēmumam bija nepieciešami apgrozāmie līdzekļi reālai ražošanas sākšanai. "Uzņēmums nepārtraukti ir attīstījies, ieguldot investīcijas produkta attīstībā un noieta tirgu meklēšanā. Faktiski vairāku gadu garumā šis projekts no viena cilvēka idejas un "start-up" fāzes ir izaudzis līdz starptautiskam un ambiciozam projektam alternatīvās enerģijas un transporta nozarē. Tas ir piemērs, kā inovatīvu ideju aizvest līdz ražošanai, prasmīgi izmantojot biznesa inkubatoru, valsts atbalsta mehānisma, riska kapitāla, banku aizdevuma un starptautisko konkursu iespējas. Dabasgāze kā enerģijas avots kļūst arvien populārāka, tāpēc mājās izmantojamo uzpildes iekārtu ražošana ir ar lielu eksporta un izaugsmes potenciālu," viņa sacīja.

Plānots, ka "Hygen" tiešie klienti būs gāzes kompānijas, kurām viena šāda iekārta izmaksās apmēram 3500 eiro. Mājsaimniecības pēc iekārtas uzstādīšanas maksās par izmantoto dabasgāzi atbilstoši gāzes kompānijas tarifiem.

Kompānija "Hygen" reģistrēta 2009.gada decembrī, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro apmērā. Kompānijas lielākais īpašnieks ir Aleksejs Safronovs (59,8%), liecina "Firmas.lv" dati.



Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2017.gada septembra beigās bija piektā lielākā banka Latvijā.