Kļūs zināms, vai tiesa atjaunos būvatļauju "Depo" būvniecībai Jelgavā

Jelgava, 6.febr., LETA. Šodien pēc plkst.16 būs zināms tiesas lēmums, vai tiks atjaunota lielveikala "Depo" būvniecībai Cukura ielā 2 Jelgavā izsniegtā būvatļauja, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Iepriekš Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā bija paredzēts skatīt administratīvo lietu, kurā tiesa vērtēs trīs aktīvistu grupu lūgumu atcelt Jelgavas domes lēmumus, ar kuriem atstāta spēkā lielveikala "Depo" būvēšanai izsniegtā būvatļauja. Taču zemesgabala īpašnieks - SIA "Auras centrs" - tiesai iesniedza papildu lūgumu - atjaunot būvatļauju -, tāpēc tiesa neskatīja pašu lietu pēc būtības, bet izskatīja jautājumu par būvatļaujas atjaunošanu.

Tiesa sēdē piedalījās gan visi pieteicēji - biedrība "Jelgavas attīstībai", biedrība "Direct Impact" un Jānis Vaits, kā arī 23 iedzīvotāju grupa -, gan atbildētāji - Jelgavas dome -, kā arī "Auras centrs" un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).

Biedrība "Jelgavas attīstībai", argumentējot savu viedokli pret būvatļaujas atjaunošanu, tiesā pauda, ka lielveikala būve neiederas ainavā ar Jelgavas pili, turklāt būvnieku intereses neņem vērā sabiedrības intereses.

Pieteicēju un atbildētāju, kā arī zemesgabala īpašnieku pārstāvji tiesas sēdē vairākkārt nespēja vienoties, vai, izsniedzot būvatļauju, ir ņemts vērā teritorijas lokālplānojumā noteiktais, ka ēkas būvapjomam jābūt ar dažādu stāvu augstumu. Būvvaldes pārstāvji uzstāja, ka ēkas iekšpusē būs vairāki stāvi, un normatīvajos aktos nav noteikts, ka šiem stāviem jābūt pamanāmiem no ārpuses, savukārt domes lēmuma apstrīdētāji uzskata, ka ēkas "daudzstāvībai" jābūt redzamai no ārpuses, kas uzlabotu ēkas ārējo izskatu.

Tāpat jelgavnieki bija pret būvatļaujas atjaunošanu, jo, viņuprāt, SIA "Auras centrs" aprēķinātie zaudējumi nav nosakāmi, jo lielveikala projekts vēl nav izstrādāts, būvniecība vēl nav sākusies, savukārt ar SIA "Depo diy" jau parakstītais līgums par telpu nomu ir "nesaimnieciska rīcība". SIA "Auras centrs" pārstāvis gan oponēja, ka būvprojekts jau tiek izstrādāts un zemes īpašnieki vēlētos sākt būvniecību, jo uzņēmums dibināts tieši ar mērķi attīstīt zemesgabalu un izbūvēt lielveikalu. Savukārt dīkstāve nes uzņēmumam zaudējumus katru gadu.

To apliecina arī "Firmas.lv" informācija. Proti, 2015.gadā uzņēmums cietis 116 095 eiro zaudējumus, bet 2016.gadā tie sasniedza jau 167 013 eiro.

Pret lielveikala būvniecību plānotajā apjomā un izskatā tiesā iebilda arī VKPAI Zemgales reģionālās nodaļas vadītāja Elvīra Mantrova, jo inspekcija uzskata, ka ēka neiederēsies kultūrvēsturiskajā vidē. Mantrova atgādināja, ka Jelgavas apbūve pazaudēta Otrajā pasaules karā, savukārt lielveikala izbūves dēļ pilsētas pazaudēs savu seju - Jelgavas pili.

"Jāmeklē alternatīvas, jo šīs vērtības mēs neatjaunosim," aicināja Mantrova, atzīstot, ka VKPAI viedoklis gan šajā gadījumā nav saistošs, jo ēka netiek plānota pils aizsardzības zonā.

Tiesas lēmums saistībā ar būvatļaujas atjaunošanu būs zināms šodien, savukārt pašu administratīvo lietu pēc būtības tiesa skatīs 25.aprīlī plkst.10.

Jau vēstīts, ka trīs iedzīvotāju grupu pieteikumi ar lūgumu atcelt Jelgavas domes lēmumus, ar kuriem atstāta spēkā lielveikala "Depo" būvēšanai izsniegtā būvatļauja, apvienoti vienā lietā. Iesniedzēji ir biedrība "Jelgavas attīstībai", biedrība "Direct Impact" un Jānis Vaits, kā arī 23 iedzīvotāju grupa.

Kā lietas trešā persona pieaicināta zemesgabala, uz kura plānots celt lielveikalu, īpašniece SIA "Auras centrs", jo tiesas nolēmums var skart uzņēmuma tiesības un tiesiskās intereses.

2017.gada 27.aprīļa domes sēdē, izskatot trīs aktīvistu grupu lūgumus atcelt būvvaldes lēmumu un izdoto būvatļauju lielveikala "Depo" būvniecībai Cukura ielā 2, Lielupes krastā, dome būvvaldes lēmumu tomēr atstāja negrozītu.

Dome skatīja biedrību "Jelgavas attīstībai" un "Direct Impact", kā arī Veco strēlnieku, Peldu un Cukura ielu iedzīvotāju iesniegumus, kuros dome aicināta atcelt būvvaldes pieņemto lēmumu un anulēt izsniegto būvatļauju, taču iesniedzēju pārmetumi atzīti par nepamatotiem un būvatļauja atstāta spēkā.