"Baltic Pork" plāno būtiski palielināt cūku skaitu kompleksā "Krastmalas" Allažu pagastā

Rīga, 29.janv., LETA. Cūkkopības uzņēmums "Baltic Pork" plāno pārbūvēt un paplašināt cūku audzēšanas kompleksu "Krastmalas" Allažu pagastā, pēc investīciju projekta īstenošanas attiecīgajā kompleksā palielinot cūku skaitu par 30-50%, aģentūrai LETA pastāstīja kompānijas pārstāvis Ingus Mālnieks.

Informācija Vides pārraudzības valsts biroja mājaslapā liecina, ka uzņēmumam ir izdots atzinums par ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu cūku audzēšanas kompleksa "Krastmalas" pārbūvei Allažu pagastā, Siguldas novadā.

Mālnieks aģentūrai LETA pastāstīja, ka uzņēmuma mērķis ir paplašināt un labiekārtot cūku audzēšanas kompleksu "Krastmalas". Pēc pārbūves tajā būs vairāk vietas, kur turēt cūkas un kopējo cūku skaitu Allažu cūku fermā būs iespējams palielināt apmērā par 30-50%, tostarp plānots turēt vairāk sivēnmāšu un atšķirto sivēnu.

Viņš nevarēja pateikt, kad konkrēti cūku audzēšanas kompleksa pārbūve sāksies un cik ilgā laikā tā tiks pabeigta. Tas esot atkarīgs no tā, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai saskaņotu projektu ar dažādām valsts iestādēm. "Mums bija mērķis, cik ilgā laikā projektu pabeigt, bet termiņi visu laiku pārceļas, jo saskaņošana ir ieilgusi," sacīja kompānijas pārstāvis.

Mālnieks nenosauca kopējo cūku audzēšanas kompleksa paplašināšanā plānoto investīciju apmēru, taču norādīja, ka investīciju apmērs ir "paliels". Pēc viņa teiktā, finansējumu plānots ieguldīt no pašu līdzekļiem, taču nav izslēgts projekta realizācijai mēģināt piesaistīt arī Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu.

Kā ziņots, pērn oktobra sākumā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) par labturības prasību pārkāpumiem cūkkopības uzņēmuma "Baltic Pork" cūku novietnē uzņēmumam piemēroja 500 eiro naudas sodu.

Iepriekš PVD saistībā ar saņemto informāciju no biedrības "Dzīvnieku brīvība" par labturības prasību pārkāpumiem cūkkopības uzņēmuma "Baltic Pork" novietnē pagājušā gada septembra sākumā tajā veica pārbaudi un konstatēja ilgstošu grūsno sivēnmāšu turēšanu individuālajos nevis atnešanās aizgaldos. Par konstatētajiem pārkāpumiem PVD sāka administratīvo lietvedību.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Baltic Pork" apgrozījums 2016.gadā bija 5,868 miljoni eiro, bet peļņa - 901 193 eiro. SIA "Baltic Pork" dibināta 2000.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2 505 020 eiro. "Baltic Pork" pilnībā pieder Norvēģijas uzņēmumam "International Pork Investment AS". "Baltic Pork" Allažu cūku fermā atrodas apmēram 10 000 cūku.