"Ancers": Latvijas cūku audzētāju galvenais izaicinājums šogad būs pasargāt ganāmpulkus no ĀCM

Rīga, 23.janv., LETA. Latvijas cūku audzētāju galvenais izaicinājums šogad būs pasargāt ganāmpulkus no Āfrikas cūku mēra (ĀCM), aģentūrai LETA norādīja kompānijas valdes loceklis Raimonds Kalvāns.

"ĀCM būs lielākais izaicinājums. Katrā ziņā pie šādas situācijas, kāda ir meža dzīvnieku populācijā, ar ĀCM ir jārēķinās ļoti daudzus gadus uz priekšu. No tā var pasargāt saimniecību, bet tas nav vienkārši," sacīja Kalvāns, paskaidrojot, ka ar ĀCM iespējams cīnīties, strikti un skrupulozi ievērojot biodrošības pasākumus, ja saimnieks apzinās risku un vēlas no tā pasargāt ganāmpulku, taču iespēja saslimt ar ĀCM tik un tā nav 100% izslēgta.

Viņš arī piebilda, ka ĀCM izplatība ir problēma ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā, kā arī Polijā. Tāpat mazākā mērogā ĀCM jau ir skāris arī Čehiju, kur konstatētas ar ĀCM slimas meža cūkas.

Kalvāns arī piebilda, ka nozari ietekmē cūkgaļas cenas globālajā tirgū. Lai arī pērn cūkgaļas cenas bija augstākas nekā gadu iepriekš un šajā ziņā pagājušais gads bija nedaudz labāks nekā iepriekšējais, 2018.gads esot sācies ar cūkgaļas cenu lejupslīdi. Cenas ietekmē svārstības pasaules biržās, kas, savukārt, ir atkarīgas no daudziem ekonomiskiem lēmumiem, līdz ar to cūkgaļas cenas ir neprognozējamas, teica "Ancers" valdes loceklis. "Pietiek vienai valstij izlemt, ka tā atver tirgu vai mazliet aizver tirgu dzīvnieku izcelsmes produktiem - ar to domāju tieši cūkgaļas izcelsmes produktus, tā cena uzreiz nošūpojas. Līdz ar to cenas nevar prognozēt," sacīja Kalvāns.

Jau ziņots, ka ĀCM 2017.gada 13.janvārī skāra "Ancers" fermu "Rukas" Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt pērn, 7.februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada "Bunčos", kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2016.gadā "Ancers" apgrozījums bija 3,075 miljoni eiro, savukārt peļņa - 256 590 eiro. Turpretī uzņēmuma 2017.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.

"Ancers" ir reģistrēts 1994.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 84 020 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Dace Kalvāne. Kompānijas pamatdarbība ir šķirnes cūku audzēšana un cūku nobarošana gaļai.