Aptauja: 86% Latvijas iedzīvotāju pērn iepirkušies ārzemju interneta vietnēs

Rīga, 18.janv., LETA. Ārzemju interneta vietnēs pirkumus pērn veikuši 86% Latvijas iedzīvotāju, liecina sūtījumu piegāžu uzņēmuma "DPD" veiktā ikgadējā aptauja par eiropiešu tiešsaistes iepirkšanās paradumiem.

Minētais rādītājs ir augstākais Eiropas valstu vidū. Latvijas iedzīvotāji pirkumus veikuši galvenokārt Ķīnā, bet iecienīti ir arī Apvienotās Karalistes un Vācijas interneta veikali.

Atbilstoši aptaujai, tiešsaistē veiktie pirkumi veido 7,5% no kopējā Latvijas iedzīvotāju pirkumu skaita, kas ir zem Eiropas vidējā līmeņa (11,3%), un aptaujāto valstu vidū tas ir otrs zemākais rādītājs aiz Slovēnijas. Salīdzinot ar 2016.gada aptaujas datiem, Latvijā līdz 39% pieaudzis to pircēju skaits, kuri internetā iepērkas regulāri jeb vismaz reizi mēnesī. Eiropā minētais vidējais rādītājs ir 54%.

Latvijas iedzīvotāji internetā pērn visbiežāk iegādājušies preces skaistumkopšanai un veselībai, kā arī modes un atpūtas preces. Tāpat arvien vairāk tiešsaistē pirktas rotaļlietas, bet mazāk - elektronika un augsto tehnoloģiju ierīces, kas iepriekš bija pirktākā preču kategorija.

Izplatītākā ierīce tiešsaistes pirkumu veikšanai Latvijas iedzīvotāju vidū ir portatīvais dators, kam seko stacionārais dators un viedtālrunis. Pirkumu veikšanai internetā viedtālruni īpaši iecienījusi "millenium" paaudze jeb cilvēki, kas dzimuši laikā no 1980. līdz 2000. gadam, kā arī biežie pircēji, kas veic vairākus pirkumus mēnesī.

"DPD Latvija" valdes priekšsēdētājs Jānis Grants norādīja, ka atbilstoši aptaujas rezultātiem joprojām ļoti daudz daudz tiešsaistes pirkumu tiek veikti ārzemju interneta veikalos. "Ārvalstu iepirkšanās vietņu popularitāti veicina gan plašais piedāvājums ar dažādām precēm un zīmoliem, kādi pašmāju tirgū bieži vien nav pieejami, gan konkurētspējīgas cenas un skaidra piegādes un atgriešanas politika. Redzot, ka tiešsaistes iepirkšanās Latvijā uzņem arvien plašākus apgriezienus, ir skaidrs, ka pašmāju e-komercijas biznesam ir augsts attīstības potenciāls un uzņēmējiem paveras virkne lielisku iespēju šajā jomā," sacīja Grants.

Aptauju "DPD" veica 2017.gadā 22 Eiropas valstīs sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Kantar TNS". Latvijā kopumā aptaujāti 875 respondenti.

SIA "DPD Latvija" dibināta 1998.gadā, un tās pamatkapitāls ir 266 136 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Francijā reģistrētā SA "Geopost", liecina informācija "Firmas.lv".

"DPD Latvija" 2016.gadā strādāja ar 12,703 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 984 704 eiro apmērā.