KP neierosinās pārkāpuma lietu par konkurenci ierobežojošiem tirdzniecības platību apakšnomas līgumiem lidostā "Rīga"

Rīga, 10.janv., LETA. Konkurences padome (KP) neierosinās pārkāpuma lietu pret AS "Riga Airport Commercial Development" par konkurenci ierobežojošiem tirdzniecības platību apakšnomas līgumiem lidostā "Rīga", aģentūru LETA informēja KP pārstāvji.

Šāds lēmums pieņemts, jo AS "Riga Airport Commercial Development", kas apsaimnieko lidostas "Rīga" tirdzniecības platības un, pamatojoties uz savstarpēji noslēgtajiem līgumiem, iznomā tās citiem mazumtirgotājiem, pēc pārrunu procedūras ar KP ir mainījusi konkurenci ierobežojošos līgumu nosacījumus ar saviem apakšnomniekiem.

Iepriekš ar lūgumu izvērtēt, vai "Riga Airport Commercial Development" apakšnomas līguma nosacījumi ir atbilstoši godīgas konkurences principiem, KP vērsās SIA "Souvenirs I&N". Pēc papildu informācijas izvērtēšanas KP ierosināja uzraudzību par tirdzniecības platību lidostā nomas līgumu nosacījumiem.

Kā skaidroja KP pārstāvji, "Riga Airport Commercial Development" iznomā lidostas mazumtirdzniecības platības apakšnomniekiem un vienlaikus darbojas kā mazumtirdzniecības pakalpojumu sniedzējs lidostas "Rīga" teritorijā, tādējādi konkurējot ar apakšnomniekiem – citiem mazumtirgotājiem. Uzraudzības laikā KP apsaimniekotāja un apakšnomnieku līgumiskajās attiecībās identificēja riskus, kas varētu negatīvi ietekmēt konkurenci mazumtirdzniecības pakalpojumu sniegšanā lidostā "Rīga", proti, līgumos ietvertie nosacījumi radīja iespējas "Riga Airport Commercial Development" savā rīcībā iegūt visu apakšnomnieku ar preču pārdošanu saistīto komercinformāciju, kā arī ierobežot konkrēta apakšnomnieka piedāvāto preču sortimentu.

"Riga Airport Commercial Development" pauda gatavību sadarboties ar KP un, lai novērstu turpmākus konkurences kropļojuma riskus, veica grozījumus apakšnomas līgumos. Tādējādi iestāde pēc pārrunu procedūras noslēgšanas lēma izbeigt uzraudzību, neierosinot formālu pārkāpuma lietu par Konkurences likumā noteikto aizliegumu pārkāpumiem "Riga Airport Commercial Development" darbībās.

AS "Riga Airport Commercial Development" dibināta 2010.gadā un 2016.gadā apgrozīja 23,304 miljonus eiro, bet nopelnīja 1,98 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.