Eksperte: Virzoties digitālās transformācijas virzienā svarīgi mainīt organizāciju domāšanu

Rīga, 27.dec., LETA. Latvijai virzoties digitālās transformācijas virzienā, vissvarīgākais ir organizāciju kultūras un domāšanas maiņa — veicinot eksperimentēšanas un sadarbības kultūru, aģentūrai LETA sacīja ASV tehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" Latvijas filiāles vadītāja Renāte Strazdiņa.

"Pērnā gada nogalē Latvijas valdība un IKT industrija parakstīja sadarbības memorandu, vienojoties par kopīgu vīziju un mērķiem Latvijas digitālās transformācijas procesā un datos balstītas sabiedrības un valsts attīstībā. Šī vīzija un mērķtiecīgā virzība uz inovāciju mentalitātes attīstīšanu gan privātajā, gan publiskajā sektorā bija viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem arī Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centra izveidošanai Rīgā šī gada septembrī," sacīja Strazdiņa.

Viņa atgādināja, ka šis centrs ir pirmā šāda veida tehnoloģiju inovāciju platforma Baltijā un Ziemeļeiropas reģionā, un tā mērķis ir stiprināt sadarbību starp IKT nozares, zinātnes, nevalstisko organizāciju un publiskā sektora partneriem, veicinot eksportspējīgu IKT risinājumu attīstību un digitālo transformāciju Latvijā.

"Mūsu valstī ir izcila tehnoloģiju infrastruktūra, tas ir pamats kvalitatīvu mākoņpakalpojumu pieejamībai. Tāpēc, virzoties digitālās transformācijas ceļā, mums Latvijā vissvarīgākais ir organizāciju kultūras un domāšanas maiņa — veicinot eksperimentēšanas un sadarbības kultūru, jo tehnoloģijas ir pieejamas un to pievienotā vērtība ir milzīga. Tas attiecas gan uz privāto, gan publisko sektoru," uzsvēra "Microsoft" pārstāve.

Runājot par nākamo gadu, Strazdiņa sacīja, ka jāturpina iesāktais Latvijas digitālās transformācijas process un inovāciju attīstība, IKT nozarei sadarbojoties ar pārējām tautsaimniecības nozarēm. "Tehnoloģijas šodien ir ikviena uzņēmuma asinsrite, kas nodrošina efektīvu, konkurētspējīgu darbību," piebilda eksperte.

"Starp "Microsoft Latvia" prioritātēm 2018.gadā būs komercializējamu, eksportspējīgu inovāciju attīstība sadarbībā ar vietējiem uzņēmumiem un pētniekiem, kā arī izpratnes veidošana par datos balstītiem biznesa attīstības modeļiem un to piemērotību Latvijai," atklāja Strazdiņa.

Kā ziņots, SIA "Microsoft Latvia" apgrozījums aizvadītajā finanšu gadā, kas ilga no 2016.gada 1.jūlija līdz 2017.gada 30.jūnijam, bija 4,611 miljoni eiro, kas ir par 6,8% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 19% un bija 413 983 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Microsoft" pārstāvniecība Latvijā ir dibināta 1999.gadā, bet māteskompānija, kas patlaban ir globāls programmu, pakalpojumu un interneta tehnoloģiju koncerns, dibināta ASV 1975.gadā.