Armijas kāpurķēžu mašīnām munīciju varētu ražot Latvijas uzņēmums "D Dupleks"

Rīga, 22.dec., LETA. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām munīciju, visticamāk, ražos Latvijas uzņēmums "D Dupleks", vēsta "Latvijas Avīze".

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka šim munīcijas ražotājam ir atbilstošas spējas, lai spētu izpildīt potenciālo Aizsardzības ministrijas (AM) pasūtījumu.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "D Dupleks" pieder astoņām personām un lielākais kapitāla daļu īpašnieks ir Aivars Dundurs. Viņš ir arī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, bet Agris Dundurs ir valdes loceklis. Agris Dundurs ir arī Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas padomes priekšsēdētājs. Ar viņu aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

Pagājušā gadā uzņēmums "D Dupleks" apgrozīja pusmiljonu eiro, bet tā peļņa bija aptuveni 5000 eiro.

AM jau iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka militārajos iepirkumos vēlas vairāk iesaistīt vietējos uzņēmumus, lai attīstītu Latvijas ekonomiku. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) jau pērn rudenī aģentūrai LETA apliecināja, ka Latvijā varētu ražot munīciju kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām.

AM Preses nodaļas pārstāve Daina Ozoliņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka nepatiesas ir nesen publiski izskanējušās ziņas par to, ka munīciju šī tipa bruņumašīnām nekur citur pasaulē vairs neražo. Patiesībā kāpurķēžu kaujas mašīnu modifikācijas "Scimitar" bruņojumā esošā lielgabala "Rarden" 30 milimetru munīciju šobrīd ražo viens no pasaulē lielākajiem ieroču ražotājiem - uzņēmums "BAE Systems". Šo munīciju lieto un pārskatāmā nākotnē turpinās lietot vienas no lielākajām NATO dalībvalstīm - Lielbritānijas - bruņotie spēki, kā arī citu valstu bruņotie spēki, kas izmanto šo kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku.

Latvijas AM kompetencē neietilpst lēmums par munīcijas ražotāja izvēli. "BAE Systems" veic attiecīgās munīcijas ražošanu, bet AM ir jāveic zināma apjoma munīcijas iegādes, lai nodrošinātu NBS rīcībā jau pašlaik esošo kāpurķēžu mašīnu kaujas spējas, paralēli gādājot par pakāpenisku munīcijas ražošanu sadarbībā ar Latvijas komersantiem.

Līdz ar to šobrīd ar "BAE Systems" noslēgtais līgums paredz gan britu uzņēmuma ražotās munīcijas piegādes, gan "BAE Systems" pienākumus attiecībā uz Latvijas apakšuzņēmēju iesaisti.

"BAE Systems" ir uzdots apzināt munīcijas ražošanas iespējas sadarbībā ar Latvijas komersantiem un šis darbs pašlaik tiek veikts, bet progress ir atkarīgs no Latvijas uzņēmumu atsaucības un gatavības ieguldīt arī savus resursus. Munīcijas potenciālajiem ražotājiem Latvijā ir jāpārliecinās par savu spēju veikt nepieciešamos ieguldījumus, savukārt tehnoloģiju pārneses uzņēmumam, kas šajā gadījumā ir "BAE Systems", jāgūst pilnīga pārliecība par vietējo partneru spēju ievērot pasaules līmenim atbilstošus ražošanas procesa organizācijas un drošības standartus, skaidroja ministrijā.

Rezultāts nav ātri sasniedzams, jo militārajā industrijā, salīdzinot ar civilo rūpniecību, ir daudzkārt paaugstinātas kvalitātes kontroles, drošības, konfidencialitātes, līgumiskās un citas specifiskas prasības. Šādas prasības bieži vien nav iespējams realizēt ātrāk nekā divu, trīs gadu laikā, skaidroja ministrijā.

"Tāpat ir jāsaprot, ka militārās industrijas izveidei valstī ir nepieciešama attiecīga vide - sākot ar politisko mandātu un atbilstošu finansējumu, turpinot ar attiecīgu normatīvo bāzi un atbilstošu organizāciju un beidzot ar saistīto kontrolējošo institūciju un plašākas sabiedrības izpratni par nepieciešamību atbalstīt vietējos," norādīja AM.

Jau ziņots, ka NBS no Lielbritānijas saņēmuši vairāk nekā pusi no 123 paredzētajām kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekts ir sadalīts vairākās kārtās un posmos. Kopumā plānots piegādāt 123 bruņutehnikas vienības. Pirmās mašīnas tika piegādātas 2015.gada rudenī.

Bruņutehnikai, kas paredzēta mehanizētās vienības izveidei, pirms piegādes no Lielbritānijas tiek veikts kapitālais remonts un modernizācija, un to plānots saņemt līdz 2020.gadam.