"Biodegviela": Nelegāli alkohola iepakojumi pudelēs rūpnīcas teritorijā nav fiksēti

Rīga, 14.dec., LETA. Nelegāli alkohola iepakojumi pudelēs SIA "Biodegviela" rūpnīcas teritorijā nav fiksēti, paziņojumā medijiem pauž "Biodegvielas" vadība.

"Biodegvielas" vadība norādīja, ka saistībā ar izskanējušo informāciju par notikumiem "Biodegvielas" etilspirta ražotnē, netālu no "Biodegvielas" rūpnīcas teritorijas, aptuveni viena kilometra attālumā, tika aizturēta automašīna "Chrysler Towb&Country" ar aptuveni 700 litriem šķidruma, kam raksturīga spirta smarža. Par šo lietu uzsākta izmeklēšana Valsts Policijas Valmieras reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojā.

Pagājušajā nedēļā, 7.decembrī, sākta "Biodegvielas" tematiskā pārbaude, kuru veica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki kopā ar policijas pārstāvjiem. "Pārkāpumi netika konstatēti, pārbaude noslēgta. Tematiskās pārbaudes aktā vienīgais konstatējums, ka spirta uzskaitē fiksēts spirta atlikums, kurš saskaņā ar spēkā pastāvošo likumdošanu atbilst dabiskās normas robežām. Nekādi papildus daudzumi, kuri atskanēja preses konferencē un masu medijos, nav konstatēti. 1300 litri un nelegālie alkohola iepakojumi pudelēs "Biodegvielas" rūpnīcas teritorijā nav fiksēti, jo tādi nav bijuši," uzsvēra uzņēmuma vadība.

"Biodegvielas" pārstāvji piebilda, ka VID darbinieku nepamatotas rīcības dēļ vairāk nekā 60 cilvēki Madonas rajonā palikšot bez darba un vairāk nekā 1000 iedzīvotāju palikšot bez apkures un pavadīs Ziemassvētkus aukstumā.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) sadarbībā ar VID izmeklēšanas rezultātā Jaunkalsnavā pieķērusi cilvēku grupu, kas SIA "Biodegviela" etilspirta ražotnē nodarbojusies ar nelegāla alkohola marķēšanu un izplatīšanu, preses konferencē pastāstīja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš skaidroja, ka decembra sākumā Valsts policijas Vidzemes reģiona Kriminālpolicijas biroja darbinieki, balstoties uz izmeklēšanā iegūtiem pierādījumiem, veica transportlīdzekļa aizturēšanu Madonas novada Kalsnavas pagasta Jaunkalsnavā, pie uzņēmuma SIA "Biodegviela" teritorijas. Tika konstatēts, ka automobilī bez jebkādiem komercdokumentiem tiek pārvadāti 700 litri spirta.

Papildu kratīšanu laikā uzņēmuma teritorijā tika uzieti transportlīdzekļi, kuros tika konstatētas vairāk nekā 1,3 tonnas etilspirta un jau marķēti alkoholiski dzērieni, kas bija paredzēti nelegālai pārdošanai. Pēc VP pārstāvju domām, ar šādām darbībām uzņēmums nodarbojas jau aptuveni pusgadu.

Par noziedzīgo nodarījumu tika aizturēta sešu cilvēku noziedzīgā grupa, no kuriem pieci ir "Biodegvielas" darbinieki, tostarp arī valdes loceklis. Uzņēmuma valdes loceklim sākotnēji tika piemērots apcietinājums ar iespēju iemaksāt drošības naudu 15 000 eiro apmērā. Šo naudu valdes loceklis jau samaksājis, līdz ar ko, viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Arī pārējām piecām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Jau vēstīts, ka VID pagājušā gada martā atkārtoti pieņēma lēmumu par akcīzes preču ražošanas licences apturēšanu etilspirta ražotājam SIA "Biodegviela", aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes loceklis Aleksejs Aleksejevs.

"Biodegviela" aicināja finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V), kā arī Korupcijas un noziedzības apkarošanas biroju izvērtēt VID toreizējās vadītājas Ināras Pētersones, Šmites-Roķes un viņu pakļautībā esošo darbinieku rīcību, "mērķtiecīgi iznīcinot vienīgo etilspirta ražotni Latvijā".

Analogas problēmas starp uzņēmumu un VID radās arī 2015.gada decembrī.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Biodegviela" dibināta 2004.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 067 980 eiro. "Biodegviela" pieder Kiprā reģistrētai kompānijai "Ibifon Consulting Limited".

Pērn uzņēmums strādāja ar 3,455 miljonu eiro apgrozījumu un cieta zaudējumus 1,828 miljonu eiro apmērā.

VID administrētie nodokļu parādi šī gada 7.novembrī bija 287 120 eiro. Šī gada 21.martā reģistrēta tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) ierosināšana, 31.maijā reģistrēta TAP procesa īstenošanas pasludināšana un plāna apstiprināšana, liecina "Firmas.lv" informācija.