Konkurences Padome nolēmusi atļaut "Virši-A" tīklu paplašināt ar trijām jaunām degvielas uzpildes stacijām

Rīga, 4.dec., LETA. Konkurences Padome (KP) nolēmusi atļaut AS "Virši-A" degvielas uzpildes staciju tīklu paplašināt ar trijām jaunām degvielas uzpildes stacijām, aģentūru LETA informēja padomē.

Atbilstoši šā gada 23.novembra lēmumam, KP atļāva "Virši-A" un ar to saistītajam uzņēmumam SIA "Viršu nekustamie īpašumi" iegādāties no SIA "Latvijas nacionālā nekustamo īpašumu aģentūra" divas degvielas uzpildes stacijas Rīgā un vienu Bauskas novadā. Darījums atļauts, jo iestāde nekonstatēja iespējamu kaitējumu konkurencei.

Apvienošanās darījums īstenots divos posmos. Pēr "Virši-A" iegādājās divus SIA "Latvijas nacionālā nekustamo īpašumu aģentūra" piederošos aktīvus, proti, degvielas uzpildes staciju "DUS Grenstāle", kas atrodas Brunavas pagastā, Bauskas novadā, un degvielas uzpildes staciju, kas atrodas Uzvaras bulvārī 16, Rīgā. Savukārt pašlaik SIA "Viršu nekustamie īpašumi" no minētā uzņēmuma plāno iegādāties degvielas uzpildes staciju, kas atrodas Maskavas ielā 450K, Rīgā. Tā kā abi darījumi notiek secīgi divu gadu laikā, tad, atbilstoši apvienošanās noteikumiem, tie ir uzskatāmi par vienu apvienošanos.

KP konstatēja, ka apvienošanās ietekmēs trīs tirgus. Viens no tiem benzīna un dīzeļdegvielas tirgus Grenstālē un tās tuvākajā apkārtnē divu līdz trīs kilometru robežās, autoceļa A7 posmā Bauska–Lietuvas robeža. Otrs ir benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 kilometrus ap tās robežu, izņemot Ogres virzienā esošos 10 kilometrus. Savukārt trešais ir benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie autoceļa A6 posmā Rīga–Koknese.

Iestāde secināja, ka pirmajā tirgū viens uzņēmums nomainīs otru, tāpēc horizontālā pārklāšanās nav konstatējama. Savukārt otrajā un trešajā ietekmētajā tirgū nelielais "Virši-A" apgrozījuma pieaugums radīs nebūtiskas koncentrācijas izmaiņas, un konkurence netiks samazināta. Ņemot vērā, ka KP nekonstatēja iespējamu kaitējumu konkurencei, KP plānoto darījumu lēma atļaut.

"Virši-A" pērn strādāja ar 116,975 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu1,066 miljonu eiro apmērā. Savukārt 2015.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 106,635 miljoni eiro, bet peļņa - 1,247 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

AS "Virši-A" dibināta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 910 560 eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Jānis Riekstiņš, bet valdes locekļi - Jānis Rušmanis, Ilgvars Zuzulis un Andris Priedītis.