Aptauja: 54% Latvijas iedzīvotāju nav zināms par iespēju nodot lietotas mobilās ierīces pārstrādei

Rīga, 4.dec., LETA. Vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka viņiem nav zināms, ka lietotās mobilās ierīces iespējams nodot pārstrādei, liecina mobilo ierīču servisa centra "MTTC Latvija" veiktā aptauja.

Turklāt aptaujātie atzina, ka nekad nav nodevuši ne tikai mobilos telefonus, bet arī nevienu citu ierīci speciālajos to pieņemšanas punktos.

Atbilstoši aptaujas datiem, 64% respondentu nemaz nezina, vai un kur šādi lietoto ierīču pieņemšanas punkti atrodas. Galvenie iemesli, kādēļ cilvēki vecos mobilos telefonus nenodod to pieņemšanas punktos ir informācijas trūkums par to, kur tos iespējams nodot, un doma, ka telefons kādreiz tomēr vēl var noderēt.

Aptaujas laikā secināts, ka Latvijas mājsaimniecības glabā kaudzēm lietotas mobilās ierīces, kas vairs netiek izmantotas saziņai - divās no trim mājsaimniecībām ir vismaz viens vai divi mobilie telefoni, kas vairs netiek izmantoti, bet pārējiem šo ierīču skaits ir vēl lielāks.

Aplūkojot to respondentu daļu, kas elektroierīces kādreiz mēdz nodot to pieņemšanas punktos, secināts, ka visbiežāk tā ir lielā sadzīves tehnika - 23% aptaujāto kādreiz nodevuši veļasmašīnu, ledusskapi, televizoru vai kādu citu lielizmēra iekārtu. Mobilo telefonu pieņemšanas punktos lietotas ierīces nodod tikai 7% respondentu. Līdzīga situācija ir arī ar citām mazajām elektroierīcēm, piemēram, fēniem, mikseriem u.tml. – tos pieņemšanas punktos mēdz nodot tikai 6% aptaujāto. Minētās tendences liecina, ka cilvēki, lielākoties, nodod tikai lielo elektrotehniku, lai mājoklī atbrīvotu vietu jauniegādātai ierīcei.

SIA "MTTC Latvija" mobilo telefonu servisa centra vadītāja Agnese Meija norādīja, ka cilvēku kāre pēc jaunākiem, modernākiem viedtelefoniem arvien pieaug. "Jauno ierīču tirgus ir ļoti dinamisks, bet no tā izrietoša blakne ir šo lietoto telefonu nonākšana kopējos atkritumos. Mēs mīlam runāt par jaunajām tehnoloģijām, attīstību, taču bieži vien aizmirstam par vecajām ierīcēm un to, cik lielu negatīvu iespaidu tās var atstāt uz vidi," skaidroja Meija.

Viņa uzsvēra, ka elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi, piemēram, datori, televizori, ledusskapji un mobilie tālruņi, ir viena no visstraujāk augošajām atkritumu plūsmām Eiropas Savienībā. "Prognozes liecina, ka 2020.gadā tās būs jau 12 miljoni tonnas. Tas nozīmē, ka tikpat strauji pieaugs arī otrreiz neizmantotie zelta, dzelzs un citi vērtīgi resursi, kas ir telefonos, tāpat arī kaitīgās vielas, kas, netiekot atbilstoši pārstrādātas, nonāk dabā un nodara kaitējumu ne tikai apkārtējai videi, bet arī cilvēkiem," skaidroja "MTTC Latvija" mobilo telefonu servisa centra vadītāja.

Lai motivētu cilvēkus nodot vecās, nevajadzīgās mobilās ierīces, kas vairs netiek izmantotas saziņai, un veicinātu to atbildīgu, videi draudzīgu pārstrādi vai rekonstruēšanu otrreizējai lietošanai, mobilo telefonu servisa centrs "MTTC Latvija" sāks lietoto ierīču pieņemšanu tā servisa centros par to piedāvājot naudas atlīdzību, ko, balstoties uz ierīces stāvokli, noteiks servisa speciālisti.

Nevajadzīgās mobilās ierīces iespējams nodot jebkurā "MTTC Latvija" pieņemšanas punktā gan Rīgā - Zemitāna ielā 2b vai tirdzniecības centros "Origo", "Alfa", "Riga Plaza", gan arī Liepājā, tirdzniecības centrā "Ostmala".

Aptauja veikta internetā 2017.gada rudenī, un tajā piedalījās 434 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 63 gadiem.

SIA "MTTC Latvija" pērn strādāja ar 1,718 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 110 214 eiro apmērā. Savukārt 2015.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 817 863 eiro, bet peļņa - 13 377 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

SIA "MTTC Latvija" dibināta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2828 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Lietuvā reģistrētā UAB "Mobiliuju telefonu techninis centras".

"MTTC Latvija" ietilpst ražotāju autorizētajā mobilo ierīču servisa centra "MTTC" uzņēmumu grupa, kas veic gan garantijas, gan negarantijas ierīču diagonostiku un remontu pasaules vadošajiem viedierīču zīmoliem - "Samsung", "Nokia", "Sony", "CAT", LG, "Huawei", "Alcatel", "Motorola" u.c. "MTTC" patlaban darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Nīderlandē, Beļģijā un Itālijā.