"Sadales tīkls" atcēlis "Energo Fortis" izsniegto atļauju enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam

Rīga, 1.dec., LETA. AS "Sadales tīkls", izvērtējot komersantiem izsniegtās atļaujas enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam un pārbaudot pieejamos dokumentus, atcēlis uzņēmumam SIA "Energo Fortis" iepriekš izsniegto atļauju enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam, aģentūru LETA informēja "Sadales tīkla" pārstāvji.

Pēc kompānijas pārstāvju vēstītā, enerģijas ražošanas iekārtu pārbaudes laikā, kas no šā gada 10. līdz 14.augustam veikta "Energo Fortis" objektā Līvānu novada Jersikas pagastā, elektroenerģijas skaitītāja izdrukās nav konstatēta saražotās elektroenerģijas nodošana elektrotīklā, kā arī aktam par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu nav pievienoti visi nepieciešamie dokumenti.

"Tādējādi "Sadales tīkls" amatpersonai nebija pamata parakstīt aktu par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu un izsniegt "Energo Fortis" atļauju elektrostacijas pieslēgšanai sistēmai, līdz ar to komersantam izsniegtā atļauja ir nekavējoties atcelta," teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Sadales tīkla" pārstāve Tatjana Smirnova atgādināja, ka no oktobra "Sadales tīkls" izveidotā iekšējā izmeklēšanas komisija pārbauda elektrostacijas pieslēgšanas procesu, komersantu iesniegtos dokumentus, kā arī izsniegtās atļaujas enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam, lai pārliecinātos, ka atļauju izsniegšana ir veikta atbilstoši normatīvajos aktos norādītajiem sadales sistēmas operatora pienākumiem.

"Izmeklēšanas komisijas darbs vēl arvien turpinās un "Sadales tīkls" turpina pārbaudīt arī citu komersantu iesniegtos dokumentus un izsniegtās atļaujas, lai novērstu risku, ka kāds komersants negodprātīgi uzsāks elektroenerģijas ražošanu obligātā iepirkuma ietvaros," atzīmēja Smirnova.

"Sadales tīkla" pārstāve norādīja, ka atļauja enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam ir tikai viens posms no visa elektrostacijas pieslēgšanas procesa un tas ir apliecinājums, ka izbūvētais pieslēgums atbilst izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem, lai novērstu risku, ka elektrostacijas darbība ietekmētu sadales tīkla nepārtrauktu darbību un citu klientu elektroapgādes drošumu un kvalitāti.

Atļauja apliecina, ka enerģijas ražošanas iekārtu pārbaužu rezultāti un saražotās elektroenerģijas mērījumi uz elektroietaišu piederības robežas atbilst tehnisko noteikumu un standartu prasībām. Savukārt maksājumu saņemšana par saražoto un elektrotīklā nodoto enerģiju tiek sākta tikai pēc tam, kad pašvaldības būvvalde izdevusi aktu par stacijas nodošanu ekspluatācijā, kā arī ražotājs ir noslēdzis līgumu ar AS "Elektroenerģijas publiskais tirgotājs" par elektroenerģijas iepirkumu obligātā iepirkuma ietvaros, kas savukārt atkārtoti pārbauda ražotāja iesniegtos dokumentus un pārliecinās par elektrostacijas darbību.

Vienlaikus "Sadales tīkls" turpina sadarbību gan ar Ekonomikas ministriju (EM), gan ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK), iesniedzot tām visus ar elektrostacijām izsniegto atļauju saistītos dokumentus, kā arī ir piesaistīts neatkarīgs ārējais auditors, kas veic elektrostaciju pieslēgšanas procesa un normatīvo aktu novērtējumu.

Elektrostaciju pieslēgšanas procesu pārbaužu rezultātā "Sadales tīkls" ir pilnveidojis iekšējos uzņēmumu darbības procesus un normatīvus. Uzņēmumā ir izveidota vienota elektrostaciju pieņemšanas komisija, kas turpmāk veiks elektrostaciju pieslēgumu pārbaudi un izvērtēs to atbilstību pieslēgšanai sadales sistēmas elektrotīklam. Līdz šim elektrostacijas ražošanas iekārtu pieslēgšanu elektrotīklam ikreiz vērtēja citi uzņēmuma darbinieki attiecīgajos reģionos, klāstīja kompānijas pārstāve.

Tāpat "Sadales tīkls" pārstāve norādīja, ka uzņēmumā ir papildinātas elektrostaciju pārbaužu prasības, piemēram, nosakot enerģijas ražošanas iekārtu pārbaudes programmas saturu un apjomu, "Sadales tīkls" elektrostaciju pieņemšanas komisijas pienākumu 72 stundu pārbaudes laikā fiziski apsekot elektrostaciju, jo ārējie normatīvie nenosaka šādu detalizāciju un pienākumus. Kā arī paredzēts, ka uz ražošanas iekārtu pārbaudi tiks pieaicināti SPRK un EM pārstāvji.

Uzņēmuma iekšējās izmeklēšanas rezultāti arī apliecinot, ka ir jāpilnveido nozares normatīvie akti, gan precizējot energoapgādes objektu pieņemšanas procesus un kontroles, gan skaidri definējot katras iesaistītās puses atbildības un pienākumus, jo no vairāk nekā viena miljona pieslēgumu, kurus ikdienā uztur "Sadales tīkls", vien nedaudz vairāk kā 400 objektu ražo elektroenerģiju. Tāpēc "Sadales tīkls" ir sācis diskusiju ar SPRK par nepieciešamajiem papildinājumiem Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas ražotājiem, Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, kā arī par novēršamajām nepilnībām Ministru kabineta noteikumos Nr.573 "Elektroenerģijas ražošanas, pārvades un sadales būvju būvnoteikumi", kas attiecas un nepieciešamo dokumentu iesniegšanu un skaidru pieslēguma procesa pārraudzību specifiskos gadījumos, piemēram, pieslēdzot dažāda veida elektrostacijas.

Uzņēmumam "Sadales tīkls" pieslēgumu izveidošanas kārtības audits jāveic līdz 2018.gada sākumam.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā Personīga" vēstīja par vairākiem uzņēmumiem, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, "Sadales tīkla" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāktu darbu un izmantotu iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksātu līdz 100 miljoniem eiro obligātā iepirkuma komponentes maksājumos nākamajos desmit gados.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Energo Fortis" dibināta 2012.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2840 eiro. Pērn "Energo Fortis" ieņēmumus no pamatdarbības neguva, bet cieta zaudējumus 362 eiro apmērā. "Energo Fortis" vienīgais īpašnieks ir Andris Volanskis.