Aptauja: 43% Latvijas uzņēmumu vadītāju darbam ārpus biroja izmanto viedtālruņus vai planšetdatorus

Rīga, 23.nov., LETA. Atrodoties ārpus biroja, 43% Latvijas uzņēmumu vadītāju pieslēdzas uzņēmuma sistēmām no viedtālruņa vai planšetdatora, lai iegūtu lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, liecina valodu tehnoloģiju uzņēmuma "Tildes Jumis" veiktā aptauja pētījuma "Vadītāja digitālais portrets" laikā.

Vienlaikus 32% Latvijas uzņēmumu vadītāju meklē informāciju ar datora starpniecību, bet piektā daļa zvana kolēģiem uz biroju vai arī atliek lēmuma pieņemšanu līdz brīdim, kamēr atgriežas darba vietā. Vismobilākie ir mazu uzņēmumu vadītāji, kuru vadībā esošo darbinieku skaits nepārsniedz 10. Šajā grupā uz mobilajām ierīcēm paļaujas 48% aptaujāto, kamēr uzņēmumos ar vairāk nekā 200 darbiniekiem – vien 31%.

Savukārt ar biznesa vadību atvieglojošu digitālo rīku ieviešanu Latvijas uzņēmēji nesteidzas – tos izmanto mazāk nekā trešā daļa uzņēmumu.

Pētījumā secināts, ka apņēmība izmantot modernus risinājumus varētu palīdzēt uzlabot digitālo vidi uzņēmumos. Tomēr, kā liecina pētījuma laikā veiktā aptauja, šajā jomā ir vēl daudz darāmā, jo dažādas biznesa vadības sistēmas izmanto mazāk nekā trešā daļa uzņēmumu. Populārākās ir dokumentu vadības vai lietvedības sistēmas, kas ir 62% kompāniju rīcībā. Personāla vadības sistēmas izmanto 39% uzņēmumu, bet satura vai sociālo mediju pārvaldības sistēmas – 34%. Vēl mazāks pieprasījums ir pēc divām fundamentālām ikdienas uzņēmējdarbību atvieglojošām programmām - klientu attiecību vadības sistēmu (CRM) lieto 33% uzņēmumu, bet uzņēmumu resursu vadības sistēmu (ERP) – 27%. Biznesa analītikas rīkus ieviesuši vien 23% aptaujāto.

"Tildes" uzņēmumu vadības risinājumu attīstības vadītājs Viesturs Slaidiņš norāda, ka vēlme izmantot mobilus risinājumus, lai pieslēgtos uzņēmuma iekšējām sistēmām, ir tendence, ko ievērojusi arī "Tilde". "Mobilās ierīces tirgū ir ienākušas ļoti strauji un masveidīgi, tādēļ biznesa risinājumu ražotājiem tas ir liels izaicinājums - pielāgot jau esošās sistēmas mobilajām iekārtām. Ne visiem tas izdodas. Attīstot produktu "Tildes Jumis", viens no mūsu pamatprincipiem ir visus jaunos risinājumus izstrādāt draudzīgus viedierīcēm," uzsver Slaidiņš.

Pētījums "Vadītāja digitālais portrets" tapis ar uzņēmuma vadības un grāmatvedības programmas "Tildes Jumis" atbalstu. Pētījums veikts 2017.gadā un tā laikā tika aptaujāti 1238 vadītāji no 16 nozaru uzņēmumiem par gatavību digitālajam laikmetam piecās kategorijās - zināšanas, drošība, entuziasms, rīcībā esošais ekipējums un digitālā vide uzņēmumā.

"Tildes Jumis" ir Latvijā radīta pilna servisa grāmatvedības programma, kas nodrošina uzņēmuma grāmatvedības uzskaiti, uzņēmuma finanšu vadību un analīzi.

SIA "Tilde" ir viens no Eiropas valodas tehnoloģiju uzņēmumiem, kas vienādās daļās pieder Andrejam Vasiļjevam un Uldim Dzenim.

Uzņēmums pērn apgrozīja 4,98 miljonus eiro, bet nopelnīja 649 775 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.