Cīnās par tiesībām kremēt cilvēkus Rīgā

Rīga, 20.okt., LETA. Šodien paredzēts izsolīt nomas tiesības uz teju divas desmitgades viena uzņēmuma apsaimniekoto Rīgas krematoriju, savukārt izsoles noteikumus Konkurences padome (KP) jau paguvusi atzīt par uzņēmumu konkurenci ierobežojošiem, bet viens no potenciālajiem tās dalībniekiem par to iesniedzis prasību tiesā, noskaidroja aģentūra LETA.

Izsole paredzēta šodien plkst.13. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments no komentāriem šajā jautājumā atteicās.

Jau 19 gadus Rīgas krematorijā saimnieko SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija".

Viens no potenciālajiem nomas tiesību izsoles dalībniekiem, SIA "Apbedīšanas nams - krematorija" jeb "Jauna krematorija" Administratīvajā tiesā iesniedzis prasību par to, ka izsoles nolikuma nosacījumi ir pretendentus ierobežojoši, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvis Edgars Timpa.

Viņš norādīja, ka šobrīd izsoles nosacījumi nosaka, ka pretendentu personāla vidū jābūt darbiniekiem, kuriem ir pieredze un atbilstoši sertifikāti darbam ar Rīgas krematorijā esošajām gāzes kremācijas iekārtām. "Neviens neapstrīd, ka, lai ar tām darbotos, darbiniekiem jābūt apmācītiem, taču problēma ir tajā, ka konkrētā gāzes iekārta atrodas tikai Rīgas krematorijā un pirms darbības uzsākšanas tur apmācību iegūt nav iespējams," skaidroja Timpa. Proti, izsoles nosacījumi jau sākotnēji nosaka, ka būtībā pretendents uz nomas tiesībām var būt tikai šobrīd tur saimniekojošais uzņēmums.

Konkrētā gāzes iekārta ir čehu ražojums un iegūt izmantošanas atļauju var tikai pie viņiem. "Jauna krematorija" pārstāvji ir vērsušies pie iekārtas ražotājiem ar lūgumu iziet apmācības darbam ar viņu kremēšanas instrumentu, taču saņēmuši atteikumu. Ražotājs norāda, ka licenci var saņemt tikai tā uzņēmuma darbinieki, kura rīcībā ir krematorija ar attiecīgajām iekārtām, skaidroja Timpa.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, situācijas risināšanā ir iesaistīta arī KP, kura izvērtējot iesniegumu un izsoles nosacījumus, atzinusi, ka izsoles nolikumus tiešām ir pretendentus ierobežojošs. KP pārstāve Dita Dzērviniece norādīja, ka padome šonedēļ par to ir izsūtījusi atzinumu gan Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam, gan "Jauna krematorija", gan Ekonomikas ministrijai.

Atzinumā departamenta uzmanība tiek vērsta uz to, ka izsoles nolikums ir nepamatots un ierobežo uzņēmumu konkurences iespējas. Viņa apliecināja, ka nepieciešamības gadījumā KP ir gatava liecināt arī lietas izskatīšanas procesā - tiesā.

Pēc atzinuma saņemšanas departaments ir tiesīgs izsoli atsaukt, taču gadījumā, ja tā notiek - ir tiesīgs rezultātus paziņot par spēkā neesošiem un rīkot izsoli atkārtoti.

Pēc "Jauna krematorija" pārstāvja paustā, neraugoties uz to, ka Mājokļu un vides departaments ir informēts par uzņēmuma pretenzijām, tas atsakās grozīt izsoles nolikumu, pamatojot to ar faktu, ka jauns nomnieks, kamēr iegūtu atbilstošos sertifikātus un licences, uz laiku apturētu krematorijas darbību, kas pašvaldības funkciju īstenošanas procesā neesot pieļaujams. Taču likums "Par pašvaldībām" nosaka, pašvaldības funkcija ir gādāt par kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu ierīkošanu un uzturēšanu, krematorijas pakalpojumus neiekļaujot.

Nomas līgums ar komersantu tiek slēgts uz pieciem gadiem, ar iespēju pagarināt to uz vēl pieciem. Timpa skaidroja, ka pirms tam sadarbība ar esošo nomnieku visu laiku tikusi pagarināta uz līguma pagarinājuma nosacījumiem, un tikai iesaistoties Ekonomikas ministrijai, KP, "Jauna krematorija" un citām institūcijām, panākta izsoles rīkošana.

Sākotnējā izsoles cena par vienu telpu nomas mēnesi noteikta 3 100 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Taču pēc "Jauna krematorija" pārstāvju vērtējuma, nomas maksa par Rīgas krematoriju mēnesī varētu būt ap 20 000 eiro bez PVN, kas būtu ieskaitāma Rīgas pilsētas budžetā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Rīgas kremācijas centrs-krematorija" pērn strādājusi ar 880 944 eiro apgrozījumu, kas ir kritums par 2%. Peļņa augusi par 6%, sasniedzot 48 507 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Videnieks Juris.