Par Alkohola nozares asociācijas biedriem kļūst "Abavas vīnu" un "Sabiles sidra" ražotāji

Rīga, 19.okt., LETA. Latvijas Alkohola nozares asociācijai (LANA) pievienojušies SIA "Kroņstrauts" ar zīmolu "Sabiles sidrs" un SIA "Abavas dārzi" ar zīmolu "Abavas vīni", aģentūru LETA informēja LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Viņš norādīja, ka uzņēmums "Abavas dārzi" patlaban piedāvā 30 produktus vietējiem pircējiem un eksportē uz vairākām valstīm. 2016.gadā "Abavas vīni" saražoja 90 tonnas vīna.

Bet uzņēmuma "Kroņstrauts" apjoms patlaban ir aptuveni 30 tonnas sidra gadā. Patlaban uzņēmums strādā pie ražotās produkcijas pieejamības vietējā tirgū un eksporta iespēju attīstīšanas. Uzņēmumam ir būtiska loma gan kā vietējo augļu pārstrādātājam, gan arī nodrošinot darba vietas Sabiles un tās apkārtnes iedzīvotājiem, uzsvēra Vītols.

"Latvijā alkohola nozarē ir manāma aktīvāka "premium" dzērienu virziena attīstība, kas nereti iezīmē arī jaunu produktu ienākšanu nozarē. Vīns un sidrs Latvijā kļūst aizvien populārāki, kas ir tieši saistīts ar pieaugošo vīna kultūras izplatību Latvijā. Vīna patēriņa apjomi pēdējos gados pieaug par 3-5% gadā," teica Vītols.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Abavas dārzi" apgrozījums pērn bija 454 778 eiro, bet peļņa - 452 eiro. SIA "Abavas dārzi" dibināta 2011.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 32 944 eiro. "Abavas dārzi" vienādi uz pusēm pieder Mārtiņam Barkānam un Lienei Barkānei.

Bet uzņēmuma "Kroņstrauts" apgrozījums pērn bija 104 104 eiro, bet uzņēmums cieta zaudējumus 17 858 eiro. SIA "Kroņstrauts" dibināta 2009.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 49 800 eiro. "Kroņstrauts" īpašnieki ir Aldis Circenis - 71,49% un Baiba Circene - 28,51%.

LANA galvenie darbības virzieni ir pārdomāta un ilgtspējīga akcīzes nodokļa politikas veicināšana, biedru interešu aizstāvēšana, kā arī biedru administratīva sloga mazināšana. Asociācijas mērķis ir ne tikai pārstāvēt biedru ražotāju un izplatītāju biznesa intereses, bet arī organizēt sabiedrību izglītojošus un sociālus projektus, veicinot atbildīgas alkoholisko dzērienu kultūras veidošanos Latvijā.

LANA izveidota 2013.gada septembrī, apvienojoties līdzšinējām ražotāju un tirgotāju apvienībām un tādejādi kļūstot par lielāko šīs nozares pārstāvi Latvijā. Patlaban LANA apvienojušies deviņi Latvijas lielākie nozares uzņēmumi: AS "Latvijas balzams", SIA "Liviko", SIA "Pernod Ricard Latvia", SIA "Dunker Latvija", SIA "Prike Latvija", SIA "Drinks Distribution", SIA "Amber Distribution Latvia", SIA "Abavas dārzi" un SIA "Kroņstrauts".

LANA ir Eiropas alkohola nozares asociācijas "SpiritsEurope" pilntiesīgs biedrs un Latvijas pārstāvis. Asociācija darbojas kā alkoholisko dzērienu industrijas eksperts, pārstāvot nozares kompāniju interešu atbalstu un iestājas par atbildīgu un saprātīgu alkohola lietošanas vidi Latvijā.