"Rīgas satiksmei" un GKR pietuvināts uzņēmums piedāvā ieviest skolēnu apliecības Požarnova vadītajā Baldones novadā

Jelgava, 16.okt., LETA. Galvaspilsētas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) un partijai "Gods kalpot Rīgai" (GKR) pietuvināts uzņēmums SIA "BMS tehnoloģija" RS valdes locekļa Andreja Požarnova ("Gods kalpot mūsu Latvijai") vadītajā Baldones novada domē prezentējis iespēju ieviest elektroniskās skolēnu kartes, taču domē apgalvo, ka kartes ieviesīs uzņēmums, kas tiks atzīts par uzvarētāju iepirkumā.

Ieviešot elektroniskās piekļuves kartes Baldones vidusskolā un Baldones mūzikas pamatskolā, tiks ieviesta elektroniskā uzskaites sistēma par skolas apmeklējumu. Uzstādītie turniketi kalpos kā elektroniskās atslēgas, kas nepieciešama Baldones mūzikas pamatskolai, nākotnē ļaujot samazināt apkopēju un dežurantu skaitu izglītības iestādē, skaidroja domē. Dati par skolēnu skaitu, kas ieradušies skola, tiks nodoti ēdinātajam, kas ļaus precizēt ikdienas brīvpusdienu uzskaiti un pašvaldības līdzekļu ietaupījumu.

Šādas kartes tiks izgatavotas arī skolotājiem, tehniskajam personālam, kas kalpos kā darba laika uzskaite un elektroniskā atslēga.

Lēmums par skolēnu karšu ieviešanu konceptuāli atbalstīts domes sēdē, kurā par karšu ieviešanu nobalsoja visi 13 klātesošie deputāti, liecina domes sēdes protokols.

Požarnovs, balstoties uz "BMS tehnoloģija" sagatavoto finanšu piedāvājumu, domes sēdē informēja, ka karšu ieviešana varētu izmaksāt ap 3525 eiro, katras kartes izgatavošana - 4,9 eiro -, kas uz apmēram 700 lietotāju ir vēl 3430 eiro, liecina domes sēdes audioieraksts. Savukārt sistēmas apkalpošana izmaksātu 515 eiro mēnesī jeb 6180 eiro gadā.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 2013.gadā ziņoja, ka "BMS tehnoloģija" iemantoja slavu, savulaik kārojot privatizēt teju pusi Latvijas. Uzņēmums iepriekš uzvarējis Rīgas domes konkursos par ūdensvadu rekonstrukciju, dzīvokļu renovāciju, tualešu būvniecību un viedbiļešu piegādi Dziesmusvētku dalībniekiem. "BMS Tehnoloģija" ir arī nozīmīgs "Rīgas kartes" sadarbības partneris - tas uzstāda un apkalpo stāvvietu automātus, un kā starpnieks slēdz līgumus par e-talonu realizāciju un piegādā terminālus, vēstīja raidījums.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmuma īpašnieks un vadītājs ir vēl vairāku komersantu īpašnieks un vadītājs Andrejs Blažko. Viņam un GKR valdes loceklei un Rīgas domes deputātei, savulaik arī RS valdes loceklei Irinai Vinnikai pirms vairākiem gadiem piederēja divi uzņēmumi - "Smart Business Systems" un "Technical Service Solutions", kas nu jau ir likvidēti.

2011.gadā Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja atbalstīja lēmumu iegūt pašvaldības īpašumā Blažko piederošu zemesgabalu Mazajā Nometņu ielā, uz kura atrodas Mazais Arkādijas parks, liecina aģentūras LETA arhīvs. Pirms tam Rīgas dome, ņemot vērā sabiedriskās apspriešanas gaitā izteiktos viedokļus, noraidīja Blažko ieceri būvēt šai vietā divas daudzdzīvokļu mājas, biroju ēku un pazemes garāžu.

Požarnovs aģentūrai LETA apgalvoja, ka Blažko personīgi nepazīst, un arī neesot mudinājis "BMS tehnoloģija" izstrādāt pašvaldībai skolēnu apliecību piedāvājumu - tā esot bijusi paša uzņēmuma iniciatīva.

"Tā ir progresīva metode, kas strādā Rīgā un citur. Esam konsultējušies arī ar skolu direktoriem," par ieceri ieviest skolēnu kartes klāstīja domes priekšsēdētājs. Viņš apgalvoja, ka par šādas sistēmas izveidošanu domē diskutēts jau iepriekš, nevis tikai pēc tehnoloģiju uzņēmuma iniciatīvas.

Galvenais ieceres mērķis ir pilnveidot brīvpusdienu uzskaiti, jo Baldones novada pašvaldība nodrošina brīvpusdienas visiem audzēkņiem, arī vidusskolēniem, taču nepilnīga pusdienas apmeklējošo skolēnu uzskaite rada pašvaldībai zaudējumus. Citu pašvaldību pieredze liecinot, ka šādu sistēmu ieviešana izmaksājot lētāk, nekā zaudējumi, kas rodas, nepilnīgi uzskaitot brīvpusdienu patērētājus.

Skolēnu karšu ieviesēju pašvaldība noteiks iepirkumā, ko plānots paveikt jau šogad, lai varētu ieplānot līdzekļus nākamā gada budžetā.

"Nav jau teikts, ka izvēlēsimies tie šo," par "BMS tehnoloģija" piebilda Požarnovs.

Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka SIA "BMS tehnoloģija" līdzīgus pakalpojumus nodrošina Jūrmalas, Rēzeknes, Gulbenes novada pašvaldībām.

SIA "BMS tehnoloģija" apgrozījums pērn bija 16,282 miljoni eiro, uzņēmums nopelnījis 1,351 miljonu eiro. Blažko piederošais uzņēmums ir četru komersantu - "Transporta telemātikas sistēmas", "Ubicom", "ENP" un "KB House" - īpašnieks.