Sāks tiesāt uzņēmuma amatpersonu par darba aizsardzības prasību neievērošanu būvobjektā, kā rezultātā gājis bojā darbinieks

Rīga, 13.okt., LETA. Rīgas rajona tiesa šodien sāks tiesāt uzņēmuma amatpersonu par darba aizsardzības prasību neievērošanu būvobjektā, kā rezultātā izraisīta darbinieka nāve, aģentūru LETA informēja Rīgas rajona tiesas pārstāve Diāna Vilhovika.

Sākotnēji bija plānots lietu sākt izskatīt 19.septembrī, taču tiesneses apmācību dēļ, sēde tika pārcelta, norādīja Vilhovika.

Kā liecina ieraksts Tiesu portālā, lietu skatīs tiesnese Ilona Ozoliņa-Kļaviņa un uz apsūdzēto sola sēdies Sergejs Zagarskihs.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", attiecīgajā periodā apsūdzētais bija valdes priekšsēdētājs trijos uzņēmumos, tomēr tieši ar dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecību nodarbojās patlaban likvidētais uzņēmums "Ankeršmiti A".

Apsūdzētā persona saukta pie kriminālatbildības par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem, par ko viņu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai 2011.gada jūnijā apsūdzētais kā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs bija norīkots par atbildīgo darba aizsardzības sistēmas organizēšanā uzņēmuma būvobjektos. Saistībā ar ūdensvada pieslēguma izbūves veikšanu Garkalnes novadā uzņēmuma valdes loceklis nevērsās pie būvkomersanta, kurš ir tiesīgs veikt ūdensvada pieslēguma izbūves rekonstrukciju un/vai izstrādāt tā tehnisko shēmu, kā arī neveica pienācīgu kontroli būvobjektā.

2014.gada 18.aprīlī ūdensvada pieslēguma izbūves veikšanai paredzētos rakšanas darbus veica vairāki norīkoti uzņēmuma darbinieki, tostarp elektromontieris, kura darba pienākumos neietilpa veikt zemes rakšanas darbus. Atrodoties aptuveni 1,6 metru dziļā tranšejā un izraisoties zemes nogruvumam, kur atradās svešķermenis, iespējams, bruģakmens, dzīvībai bīstamus miesas bojājumus - trulu vaļēju galvas traumu - guva elektromontieris, kā rezultātā iestājās viņa nāve.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.