Nākamnedēļ prezentēs ikgadējo "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidoto "Latvijas Biznesa gada pārskatu"

Rīga, 6.okt., LETA. SIA "Firmas.lv" un nacionālā informācijas aģentūra LETA trešdien, 11.oktobrī, prezentēs kopīgi veidoto "Latvijas Biznesa gada pārskatu", kurā ietverts Latvijas uzņēmumu un nozares darbības rezultātu izvērtējums par pagājušo gadu, informē aģentūra LETA.

"Latvijas Biznesa gada pārskats" ir Latvijas tautsaimniecības apskats, kurā izvērtēti uzņēmumu darbības rādītāji pēc gada pārskatu datiem, un tas aptver uzņēmumus, kas nodrošina 97% no kopējā Latvijā strādājošo uzņēmumu neto apgrozījuma. Pētījumā apskatīti vairāk nekā 60 nozaru vadošie uzņēmumi dažādos rakursos - pēc apgrozījuma, peļņas, darbinieku skaita, reģionu attīstības, piesaistītajām investīcijām u.c. Tajā sniegti profesionālo asociāciju un nozares speciālistu viedokļi par aizvadītā gada rezultātiem un nākotnes prognozes.

Šogad apskatā īpaša uzmanība pievērsta gaidāmajai nodokļu reformai, un pirmo reizi piesaistīta Rīgas Ekonomikas augstskolas pētnieku grupa.

Pētījuma dati liecina, ka kopumā 2016.gadā uzņēmēju vidū valdījusi nedrošības sajūta, vēlme uzkrāt resursus un izvairīties no riskiem, kas raksturīgs neziņas vai negatīvu gaidu apstākļos. Tostarp pērnais gads apliecina, cik dažās nozarēs liela ir Eiropas Savienības fondu nozīmei un cik ievainojamas tās var būt gadījumā, ja atbalsts kavējas.

Tāpat pētījumā atklāts, ka darba algu straujais pieaugums rada arvien lielākus riskus uzņēmumu konkurētspējai. Turklāt, ja atalgojuma kāpums arī nākotnē tikpat strauji apsteigs produktivitātes pieaugumu, pastāv risks, ka uzņēmumu, kas spēj maksāt lielas algas, kļūs arvien mazāk, un pieaugs ekonomikas pārkaršanas un krīzes iespējamība.

Pārskata prezentācijā piedalīsies "Firmas.lv" vadītājs, "Latvijas Biznesa gada pārskata" izdevējs Aigars Lazdāns, investīciju baņķieris, finanšu konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" partneris Ģirts Rungainis, Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) Nodokļu darba grupas vadītāja, auditorkompānijas "Deloitte Latvija" nodokļu menedžere Aija Kļavinska un Rīgas Ekonomikas augstskolas lektors par uzņēmējdarbības tēmām, pētnieks, "Oxford Research Baltics" valdes priekšsēdētājs Aivars Timofejevs.

Pārskata prezentācija notiks 11.oktobrī no plkst.11 līdz 12 jaunatklātās viesnīcas "Grand Hotel Kempinski Riga" telpās, Aspazijas bulvārī 22, Rīgā.

Preses konferencē mediju pārstāvjiem būs iespēja saņemt pieeju pilnai pētījuma elektroniskajai versijai, kas tiks publiskota pēc nedēļas.