ES Padomes prezidentūras valstis izmantos "Tilde" izstrādāto mākslīgā intelekta mašīntulku

Rīga, 6.okt., LETA. Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentūras valstis izmantos Latvijas valodu tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tilde" izstrādāto mākslīgā intelekta mašīntulku, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Mašīntulks veidots īpaši ES Padomes prezidentūrai Igaunijā, lai atvieglotu apjomīgo informācijas tulkošanas darbu un prezidentūras pasākumu dalībnieku saziņu. Mākslīgā intelekta tehnoloģijās balstītais neironu mašīntulks būtiski uzlabo tulkojuma kvalitāti un dažus tekstus tas var tulkot gandrīz tikpat labi kā cilvēks. Šāda augsta līmeņa pasākumā neironu mašīntulks tiek izmantots pirmo reizi, uzsvēra uzņēmumā.

"Pirmo mašīntulku 2015.gadā izveidojām Latvijas prezidentūrai, bet tagad mūsu pētniekiem ar neironu tīklu tehnoloģijām ir izdevies būtiski uzlabot ne tikai latviešu, bet arī igauņu valodas mašīntulku. Esam gandarīti, ka varam palīdzēt Igaunijas prezidentūrai tikt galā ar apjomīgo daudzvalodīgās informācijas plūsmu. Eiropas Komisija mums uzticējusi šāda risinājuma izveidi arī nākamajām prezidentūras valstīm Bulgārijai un Austrijai," atklāja "Tildes" vadītājs Andrejs Vasiļjevs.

ES Padomes prezidentūras tulkotājs atvieglos darbu gan prezidentūras pasākumu delegātiem, gan žurnālistiem, gan tulkiem. Ar to iespējams acumirklī iztulkot tekstus, dokumentus un mājaslapu saturu no igauņu valodas uz angļu valodu un otrādi.

ES Padomes prezidentūras tulkotājs papildina Igaunijas e-pārvaldes platformu un ir viens no Eiropas Komisijas Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentiem e-tulkošanā, kas ļauj digitālajiem pakalpojumiem kļūt pilnībā daudzvalodīgiem.

"Tilde" ir valodas tehnoloģiju uzņēmums, kas, attīstot mākslīgā intelekta tehnoloģijas, rūpējas par valodu dzīvotspēju digitālajā laikmetā. Uzņēmuma izstrādātie risinājumi ietver mašīntulkošanas sistēmas, virtuālos asistentus, balss atpazīšanu un runas sintēzi, kā arī pareizrakstības rīkus.

Uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā bija 3,973 miljoni eiro, kas ir par 12,3% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 23% un bija 85 606 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Tilde" vienādas daļās pieder Vasiļjevam un Uldim Dzenim.