EM šodien Ministru kabinetā iesniegs priekšlikumus tālākajai rīcībai ar LMT un "Lattelecom"

Rīga, 5.okt., LETA. Ekonomikas ministrija (EM) ceturtdien Ministru kabinetā iesniegs priekšlikumus tālākajai rīcībai ar valsts kapitāldaļām telekomunikācijas uzņēmumos SIA "Latvijas mobilais telefons" un SIA "Lattelecom", aģentūrai LETA pauda ministrijas pārstāve Evita Urpena.

Priekšlikumu saturu patlaban gan atklāt nevar, ņemot vērā, ka valdība par to spriedīs aiz slēgtām durvīm.

Vienlaikus Urpena vēl nemācēja teikt, kad tieši šis jautājums varētu parādīties Ministru kabineta sēdes dienaskārtībā.

Jau ziņots, ka valdība sēdē 8.augustā iepazinās ar konsultāciju kompānijas "KPMG Baltics" pētījumu par tālāko rīcību saistībā ar abiem uzņēmumiem. Ministru kabinets uzdeva EM sadarbībā ar Satiksmes ministriju līdz 5.oktobrim nākt klajā ar konkrētu priekšlikumu, kā rīkoties ar valsts kapitāldaļām.

Tāpat vēstīts, ka, ņemot vērā telekomunikācijas uzņēmumu "Lattelecom" un LMT esošās tirgus pozīcijas, tirgus attīstības tendences un potenciālo ietekmi uz konkurenci un pakalpojumu cenām, "KPMG Baltics" rekomendē izveidot vadošu un biržā kotētu integrētu Baltijas telekomunikāciju operatoru ar sabalansētu akcionāru struktūru, kas ņem vērā Latvijas iedzīvotāju intereses.

"KPMG Baltics" piedāvātais risinājums paredz izveidot integrētu uzņēmumu, kurā līdzīgās daļās, balstoties uz akcionāru līgumu, "Telia" un Latvijas valstij katrai pusei piederēs 30-40% akciju. Savukārt 30% akciju tiks piedāvāts iegādāties privātajiem akcionāriem un pensiju fondiem biržā.

Pētījumā secināts, ka integrētā uzņēmuma tirgus daļa varētu būt aptuveni 52%, rēķinot pēc ieņēmumiem. Situācijas analīze pārējos Eiropas tirgos liecina, ka šāda tirgus daļa atbilst caurmēra nozares līderu tirgus daļai Eiropas tirgos, saglabā konkurenci un nodrošina nepieciešamo darbības efektivitāti turpmākai attīstībai.

SIA "Firmas.lv" informācija liecina, ka Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Sonera Holding B.V." uzņēmumā LMT pieder 24,5% kapitāla daļu, "Telia Company AB" - 24,5%, SIA "Lattelecom" pieder 23%, Latvijas Radio un televīzijas centram - 23%, bet Privatizācijas aģentūrai - 5%.

Savukārt uzņēmuma "Lattelecom" 51% kapitāla daļu pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 49% - Dānijā reģistrētajai kompānijai "Tilts Communications".