Rīgas Zooloģiskais dārzs prasa 100 000 eiro finanšu deficīta segšanai un norāda uz grūtībām attīstīties

Rīga, 3.okt., LETA. SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" nepieciešami 100 000 eiro izdevumu segšanai, kas radušies saistībā ar algu palielināšanu darbiniekiem un karantīnas bloka rekonstrukcijas līdzfinansēšanu, teikts uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Rolanda Greiziņa vēstulē Rīgas domei.

Vēstulē arī uzsvērts, ka Zooloģiskais dārzs ir nonācis situācijā, kad pieejamais finansējums sedz tikai izdevumu daļu, kas nodrošina uzņēmuma pastāvēšanu - darba samaksu, energoresursu un dzīvnieku barības iegādi.

Pieejamais finansējums vairs nespēj nodrošināt dzīvnieku kolekcijas un infrastruktūras uzturēšanu ilgtermiņā atbilstoši noteiktajām dzīvnieku labturības prasībām, kā arī liedz iespējas atjaunināt ekspozīcijas un uzlabot infrastruktūru. "Prasības uzlabot dzīvnieku turēšanas apstākļus nebrīvā ir pastāvīgi augošas, kam būtu nepieciešams atvēlēt arvien vairāk finanšu līdzekļu," vēstulē uzsver Greiziņš.

Tāpat pēdējo gadu laikā palielinājies neaizpildīto un neizmantojamo ekspozīciju skaits, kas prognozējami var izsaukt apmeklētāju skaita, un līdz ar to arī pašu ieņēmumu samazinājumu nākotnē, norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Viņš skaidro, ka Zooloģiskais dārzs pašlaik spēj nodrošināt apmeklētāju skaita un pašu ieņēmumu relatīvu stabilitāti, tomēr nevar tos būtiski palielināt, lai nodrošinātu pieaugošo izmaksu segšanu.

Lielākā daļa papildus prasīto līdzekļu jeb 86 652 eiro nepieciešami finanšu deficīta segšanai, kas radies, līdzfinansējot dzīvnieku karantīnas bloka rekonstrukciju. Vēstulē teikts, ka Latvijas Vides aizsardzības fonds ir finansējis bloka rekonstrukciju 549 500 eiro apmērā, ar nosacījumu, ka no Zooloģiskā dārza puses tiks nodrošināts līdzfinansējums vismaz 15% apmērā.

Greiziņš uzsver, ka līdzšinējā karantīnas teritorija un telpas jau sen atzītas par veterinārajām prasībām neatbilstošām, jo zināmā mērā iekārtotas kā pagaidu vajadzībām izmantojamas.

Tāpat finanšu līdzekļu deficītu ir radījusi nepieciešamība palielināt darbinieku atalgojumu. Algas šogad salīdzinot ar pērnā gada astoņiem mēnešiem palielinātas vidēji par 8%. Tiek skaidrots, ka tas bijis nepieciešams, ņemot vērā lielo kadru mainītu, kas uz šā gada 25.septembri bijusi 17%.

Attiecībā uz uzņēmuma ienākumiem vēstulē arī tiek norādīts, ka jārēķinās ar laika apstākļu būtisko ietekmi uz apmeklētāju plūsmu. Pērn oktobrī un novembrī tas bijis līdz 50% mazāks nekā iepriekšējos gadus attiecīgajā periodā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka pērn SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" apgrozījums pieaudzis par 6% un bijis 3,38 miljoni eiro. Uzņēmums gadu noslēdzis ar 30 905 eiro zaudējumiem.

Plānots, ka šodien situāciju Zooloģiskajā dārzā pārrunās Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja.