"Scandagra Latvia": Latvijā ik dienu samazinās graudu kvalitāte

Rīga, 19.sept., LETA. Latvijā laika apstākļu dēļ ik dienu samazinās vispārējā graudu kvalitāte, aģentūrai LETA atzina sēklu, minerālmēslu, kaļķa un augu aizsardzības līdzekļus tirgotāja "Scandagra Latvia" ģenerāldirektors Pēteris Stupāns.

Stupāns teica, ka šis gads lauksaimniecībā ir pārbaudījums ikvienam. Vēsās vasaras dēļ raža nogatavojās vēlāk, bet lietavu dēļ rudens sezonā ražas novākšana atsevišķos reģionos ir ieilgusi un, visticamāk, daļa ražas netiks ievākta. Ražas novākšanas kavēšanās būtiski ietekmē arī iegūtās ražas kvalitāti. "Šogad visā Latvijā raža ir nogatavojusies aptuveni divas nedēļas vēlāk un mitruma ietekmē, ko izraisīja lietavas, nenovāktā raža vārpās jau sāk dīgt, kā arī progresē fuzarioze un toksīnu līmenis graudos. "Scandagra Latvia" graudu pieņemšanas punktos konstatēts, ka graudu mitrums ir paaugstināts, vidējais mitrums svārstās no 20-22%. Vispārējā kvalitāte graudiem samazinās ar katru dienu," sacīja Stupāns.

Pēc viņa teiktā, cenšoties glābt graudu kvalitāti, atsevišķas zemnieku saimniecības kūla graudus pat ar mitrumu 28-32% robežās. Dažkārt saimniecības piegādā graudus, kurās dīgušo graudu saturs var sasniegt pat trešdaļu kravas. Tādejādi, lauksaimniekiem pieaug graudu kaltēšanas un tīrīšanas izmaksas, bet gala rentabilitāte krītas.

Stupāns pastāstīja, ka, neraugoties uz daudzus lauksaimniekus neiepriecinošajiem ražas rezultātiem 2016. gadā, šogad atsevišķos reģionos klājas daudz grūtāk. "Šogad cieš Latgale un grūtības ir arī Vidzemes atsevišķos novados. Šīs sezonas dabas untumus uz savas ādas vēl ilgākā laika periodā būsim spiesti izjust mēs visi, jo nenokultās platības, neapsētie ziemāju lauki, ienesīs zināmas korekcijas gan plānotajos budžetos, gan ražībā," sacīja "Scandagra Latvia" ģenerāldirektors.

Viņš piebilda, ka ir pāragri prognozēt graudu kopražu un zaudējumus šosezon, jo zemnieki vēl cenšas ražu maksimāli novākt un tikt galā arī ar sējas darbiem.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 2016.gadā "Scandagra Latvia" strādāja ar 77,836 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 39,8% - līdz 840 149 eiro.

"Scandagra Latvia" ir reģistrēts 2009.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir trīs tūkstoši eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Zviedrijā reģistrētais uzņēmums "Scandagra Group". "Scandagra Latvia" ir viens no lielākajiem Latvijas lauksaimniecības nozares uzņēmumiem, kas nodarbojas ar zemniekiem nepieciešamo preču tirdzniecību, kā arī graudu pirkšanu un pārdošanu.