"Severstal Distribution" grupas apgrozījums pērn pieauga par 11,2%

Rīga, 18.jūl., LETA. Metālapstrādes uzņēmuma "Severstal Distribution" konsolidētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 286,61 miljons eiro, kas ir par 11,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt grupas peļņa pieauga 2,6 reizes un sasniedza 9,674 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Savukārt pati "Severstal Distribution" pērn strādāja ar 279,358 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 7,855 miljoni eiro.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka aizvadītajā gadā Eiropas tērauda tirgu aizvadītajā gadā ietekmēja neoptimistiskas ekonomikas perspektīvas un ievērojamas valūtas kursa svārstības. Tērauda patēriņš Eiropas valstīs aizvadītajā gadā pieauga lēnām. Tērauda cenas gada laikā bija nepatstāvīgas, un to augšupejošā tendence tika balstīta uz pieprasījumu un piedāvājumu svārstībām vietējos tirgos.

Vienlaikus koncerna vadība norāda, ka, neraugoties uz stagnāciju tērauda patēriņa jomā Eiropā, tērauda cenu samazināšanās tendencēm un konkurentu aktīvi rīkotajām atlaižu kampaņām, 2016.gadā grupa pārdeva gandrīz 678 000 tonnu tērauda izstrādājumu, uzrādot 26% izaugsmi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tērauda piegādes pakalpojuma attīstība ļāva grupai nodrošināt ievērojamu pārdošanas apmēra pieaugumu, par spīti nelabvēlīgajiem tirgus apstākļiem.

"Severstal Distribution" pārdošanas apmēri Baltijas valstīs aizvadītajā gadā pieauga par 16%, sasniedzot 229 000 tonnas. Apgrozījums Baltijas valstīs veidoja 34% no grupas kopējā apgrozījuma 2016.gadā. Turpretī 50% no kopējā grupas apgrozījuma veidoja pārdošanas apmēri Centrāleiropā un Austrumeiropā, ieskaitot Poliju, Čehiju un Slovākiju. Pārdošanas apmēri šajā reģionā 2016.gadā pieauga par 37%, sasniedzot 337 000 tonnas. Tajā pašā laikā 11% vai 75 000 tonnas no grupas kopējā apgrozījuma ir attiecināmi uz klientiem Somijā un Zviedrijā. Pārdošanas apmēri šajos tirgos aizvadītajā gadā pieauga par 26%. Pārdošana pārējos tirgos veidoja atlikušos 5% no grupas kopējā apgrozījuma.

2016.gadā grupas uzņēmumi turpināja palielināt produkcijas ar lielāku pievienoto vērtību pārdošanas apmērus, pārstrādājot tērauda velmējumus savos metāla servisa centros un cauruļu ražošanas rūpnīcās Latvijā un Polijā. Grupas uzņēmumu ražošanas apmērs metāla servisa centros un cauruļu ražošanas rūpnīcās pieauga par 19% un veidoja 245 000 tonnas tērauda izstrādājumu.

Saskaņā ar grupas stratēģisko plānu līdz 2021.gadam, uzņēmums turpmākajos piecos gados plāno pakāpeniski palielināt pārdošanas apmēru savos mērķa tirgos. Plānots, ka ikgadējais pieauguma temps veidos 3-6%, atkarībā no tā, vai tiks ieviestas ierobežojošās antidempinga nodevas karsti velmētajai tērauda produkcijai vai nē. Grupas mērķa tirgi nemainīgi saglabājas Baltijas valstis, Somija, Zviedrija, Vācija, Polija, Čehija un Slovākija.

2015.gadā "Severstal Distribution" konsolidētais apgrozījums bija 257,733 miljoni eiro, bet grupas peļņa - 3,687 miljoni eiro.

Savukārt "Severstal Distribution" 2015.gadā strādāja ar 251,09 miljonu eiro apgrozījumu un 2,934 miljonu eiro peļņu.

"Severstal Distribution" ir dibināta 1992.gadā Latvijā, uzņēmuma galvenās darbības jomas ir metinātu cauruļu ražošana un rūpnieciskā metālapstrāde, kā arī metālprodukcijas tirdzniecība. Uzņēmumam pieder meitasuzņēmums Polijā - cauruļu ražošanas rūpnīca "Severstal Distribution Sp. z o.o.". Gandrīz 90% no "Severstal Distribution" kopējā pārdošanas apjoma tiek eksportēti uz Somiju, Zviedriju, Igauniju, Lietuvu, Poliju, Čehiju, Vāciju un citām ES valstīm.

"Severstal Distribution" 100% kapitāldaļu īpašniece ir Krievijas publiskā akciju sabiedrība "Severstaļ".