Latvijas valsts mežos samazinās zādzību skaits

Rīga, 13.jūl., LETA. Latvijas valsts mežos samazinās zādzību skaits, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes loceklis Edvīns Zakovics.

Viņš teica, ka valsts mežos sarūk augošu koku zādzības. Biežāk nākas sastapties ar mēģinājumiem zagt no LVM sagatavoto materiālu krautuvēm, ko dara nevis sīkie zaglēni, bet organizētas noziedznieku struktūras. Taču nevarētu teikt, ka tas notiek masveidā, jo LVM ir sava drošības struktūra un tādējādi izdevies zagļus arī notvert.

Viņš piebilda, ka tāpat kompānija veic preventīvos pasākumus. Piemēram, LVM novieto slēptās kameras aizsardzībā pret zādzībām vietās, kur notiek lielāka mēroga mežizstrāde. Tāpat baļķiem iespējams pievienot mikročipus, lai izsekotu to tālākai pārvietošanai. Līdz ar to, sākoties nesankcionētām kustībām, iespējams ierasties pašiem, vai arī var izsaukt policiju.

Zakovics sacīja, ka LVM sastopas ar nelieliem zādzību apmēriem, kas gadā ir nedaudz mazāki par 0,04% no kompānijas pārdotā koksnes apjoma. Līdz ar to salīdzinājumā ar deviņdesmitajiem gadiem, zādzību apmēri ir ar stabili lejupejošu tendenci. Kompānijas mērķis ir panākt, ka zagtu koksni Latvijā nav iespējams pārdot un līdz ar to samazināt nozagtā apjomu tuvu nullei līdzīgi, kā piemērām, Somijā.

LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 256,87 miljoni eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 14,6% un bija 50,614 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Pilnu intervijas tekstu lasiet aģentūras LETA sadaļā http://www.leta.lv/plus/133C7D31-6EB9-FB2E-3774-0F8892DB5446/