No septembra Cēsīs saruks apkures tarifs

Rīga, 13.jūl., LETA. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome ceturtdien apstiprināja jaunus, zemākus siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus SIA "Cēsu siltumtīkli", aģentūrai LETA pavēstīja regulatorā.

No 2017.gada 1.septembra Cēsu pilsētas iedzīvotājiem par siltumu būs jāmaksā 60,7 eiro par megavatstundu (EUR/MWh), neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Patlaban uzņēmums piemēro siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, kas regulatorā tika apstiprināti 2013.gada 14.augustā pie mainīgām dabasgāzes tirdzniecības cenām. Gala tarifs galalietotājiem šobrīd ir 61,57 EUR/MWh, kas atbilst dabasgāzes apgādes komersanta pēdējai publicētajai dabasgāzes tirdzniecības cenai 17,55 EUR/MWh jeb 184,97 eiro par tūkstoti normālkubikmetru (EUR/tūkst.nm3).

Pēc SPRK vēstītā, "Cēsu siltumtīkli" sākotnēji iesniedza tarifu projektu, kas aprēķināts pie dabasgāzes tirdzniecības cenām no 128,06 EUR/tūkst.nm3 līdz 369,95 EUR/tūkst.nm3. Ņemot vērā, ka komersants 2017.gada 12.jūnijā noslēdza dabasgāzes tirdzniecības līgumu uz vienu gadu ar fiksētu dabasgāzes cenu, siltumenerģijas tarifu projekts ir precizēts un aprēķināts viens siltumenerģijas gala tarifs - 60,7 EUR/MWh.

Apstiprināto gala tarifu veido siltumenerģijas ražošanas tarifs - 38,23 EUR/MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs - 19,45 EUR/MWh, kā arī siltumenerģijas tirdzniecības tarifs - 2,23 EUR/MWh.

Lai uzklausītu iedzīvotāju viedokli par iesniegto tarifu projektu, regulators 2016.gada 30.jūnijā Cēsīs rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par "Cēsu siltumtīklu" iesniegto tarifu projektu. Tajā piedalījās uzņēmuma pārstāvji, kā arī seši Cēsu pilsētas iedzīvotāji. Sanāksmes laikā Cēsu pilsētas iedzīvotāja izteica priekšlikumu pēc siltumenerģijas tarifu apstiprināšanas publicēt tos pašvaldības avīzē "Cēsu Vēstis". "Cēsu siltumtīkli" informēja, ka citi siltumenerģijas lietotāju priekšlikumi vai ieteikumi par tarifu projektu nav saņemti.

"Cēsu siltumtīkli" siltumenerģiju ražo piecās katlumājās ar kopējo uzstādīto siltuma jaudu 38,17 megavati. Atbilstoši "firmas.lv" informācijai uzņēmums pieder SIA "Enerģijas risinājumi", kas līdz 2014.gadam piederēja Guntaram Kokorevičam, bet patlaban tās īpašnieks ir AS "TAK investīcijas".

"TAK investīcijas" īpašnieki nav publiski pieejami, bet tās padomē strādā Kokorevičs, Harijs Krongorns un Jānis Bērziņš, bet valdē - Jānis Vabulis un Ēriks Timpars.

"Cēsu siltumtīkli" pērn strādāja ar 2,838 miljonu eiro apgrozījumu un 544 788 eiro peļņu.