LVM šajā gadā plāno veikt jaunaudžu kopšanu 30 000 hektāru platībā

Rīga, 11.jūl., LETA. Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas Valsts meži" (LVM) šajā gadā plāno veikt jaunaudžu kopšanu 30 000 hektāru platībā, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja LVM valdes loceklis Edvīns Zakovics.

"Šogad mēs esam plānojuši, ka jaunaudžu kopējais kopšanas apmērs sasniegs 30 000 hektāru. Pagājušajā gadā mēs atjaunojām 14 500 hektāru - gan dabīgi, gan mākslīgi. Šogad apmērs būs ļoti līdzīgs - 14 400 meža hektāru. No tiem 8 000 hektāri tiks atjaunoti stādot, pārējie dabiskā ceļā," sacīja Zakovics.

Viņš pastāstīja, ka LVM cenšas kopt divas reizes vairāk jaunaudžu nekā tiek iestādīts. Jaunaudžu kopšanas gaitā jaunie kociņi tiek atbrīvoti no konkurences ar zāli, kā arī nevēlamo sugu kociņiem. "Pirmkārt, mēs atjaunojam visu to, ko esam nocirtuši. Vienu gadu šī vieta nostāv kā izcirtums, lai satrupētu zari, kuros var savairoties kaitēkļi. Pēc tam seko augsnes gatavošana un tad seko mākslīgā meža atjaunošana. Otrs atjaunošanas veids ir dabiskā atjaunošana. Visbiežāk sasējas lapu koki un mūsu darbs tad ir šos stādus paretināt, atstājot vērtīgākos. Tur, kur vēlamies izaudzēt bērzus, mēs ņemam ārā apses, baltalkšņus. Tur, kur vēlamies izaudzēt apses, tur ņemam ārā citas sugas," pastāstīja Zakovics.

LVM valdes loceklis piebilda, ka no vides viedokļa ir jāatstāj zināma cirsmu daļa dabīgai ataudzei. Lai mežos nemainītos dabīgais sugu sastāvs, nedrīkst visu apstādīt, piemēram, ar priedi vai egli.

LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 256,87 miljoni eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 14,6% un bija 50,614 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Pilnu intervijas tekstu lasiet aģentūras LETA sadaļā http://www.leta.lv/plus/133C7D31-6EB9-FB2E-3774-0F8892DB5446/