"Latvijas valsts meži" šogad plāno apgrozījuma pieaugumu

Rīga, 10.jūl., LETA. Latvijas valsts mežu apsaimniekotājs "Latvijas valsts meži" (LVM) šogad paredz apgrozījuma pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, intervijā aģentūrai LETA sacīja LVM valdes loceklis Edvīns Zakovics.

Viņš prognozēja, ka apgrozījuma pieaugumu mazākā mērā ietekmēs koksnes cenas kāpums, bet vairāk augstākas pievienotas vērtības produkcijas ražošana, samazinoties augošas koksnes pārdošanas apmēriem, bet pieaugot apaļkoksnes piegādēm kompānijas partneriem. "Mēs pildīsim arī mūsu mērķi - nodrošināt klientiem stabilas koksnes piegādes un tie apmēri, kurus mēs tirgū esam paredzējuši piedāvāt, noteikti tiks piedāvāti," uzsvēra Zakovics.

Viņš atgādināja, ka pērn LVM apgrozījums bija gandrīz 257 miljoni eiro, savukārt uzņēmuma peļņa - 50 miljoni eiro. Kompānijas ieņēmumus galvenokārt veidoja kokmateriāli, kuru cenas aizvadītajā gadā nedaudz samazinājās saistībā ar notikumiem tradicionālajos Latvijas koksnes noieta tirgos - Lielbritānijā un Ēģiptē. "Lielu lomu nospēlēja Lielbritānijas lēmums izstāties no Eiropas Savienības un tā izraisītās valūtas svārstības. Loģiski, ka mārciņas vērtības kritums ietekmēja kokmateriālu cenas. Ļoti līdzīga situācija ir Ēģiptē. Arī nestabilitāte Tuvo Austrumu reģionā ir izraisījusi valūtu kursu svārstības," teica Zakovics.

Vienlaikus viņš piebilda, ka uzņēmuma finanšu rādītājus aizvadītajā gadā pozitīvi ietekmēja zemākas degvielas cenas, nekā kompānija bija plānojusi. Tāpat uzņēmums ļoti daudz darba ieguldīja efektivitātes celšanā. "Mēs izveidojām informācijas atbalsta sistēmu autopārvadājumu maršrutu plānošanai. Tas ļāva samazināt vidējo viena reisa garumu no 170 kilometriem līdz 155 kilometriem. Ja mums ir vairāk nekā 350 kokvedēju, kuri katru dienu veic vairākus reisus, tad kopumā tas mums deva lielu ietaupījumu," sacīja LVM valdes loceklis.

LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 256,87 miljoni eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 14,6% un bija 50,614 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Pilnu intervijas tekstu lasiet aģentūras LETA sadaļā http://www.leta.lv/plus/133C7D31-6EB9-FB2E-3774-0F8892DB5446/