Kooperatīvās sabiedrības "VAKS" apgrozījums pagājušajā gadā ir samazinājies par 22,9%

Rīga, 1.jūn., LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) "VAKS" pagājušajā gadā strādāja ar 47,272 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 22,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva peļņa samazinājās par 25,5% - līdz 720 514 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotais kompānijas gada finanšu pārskats.

Kooperatīva vadības ziņojumā teikts, ka būtiskāko ietekmi uz apgrozījuma samazinājumu deva Vidzemes un Latgales graudu audzētāju sliktā graudaugu raža, kas veidojās nelabvēlīgu laika apstākļu ietekmē. Ražas apmērs pagājušajā gadā salīdzinājumā ar gadu iepriekš samazinājās par 25-30%, atsevišķos reģionos pat par 40%. Tāpat novāktie graudi bija zemes kvalitātes, bet graudu cenas - zemas.

Kooperatīva vadība norāda, ka LPKS valde iesaka kooperatīva 2016.gada peļņu atstāt nesadalītu un 100% ieguldīt kooperatīva attīstībā.

2017.gadā tāpat kā 2016.gadā "VAKS" plāno ievērojamas investīcijas graudu pirmapstrādē, uzglabāšanas kapacitātes palielināšanā, kā arī loģistikā, kas kopumā veicinātu kooperatīva darba ražīgumu un efektivitātes kāpināšanu.

Tāpat "VAKS" vadība plāno turpināt strādāt pie kooperatīva pozīcijas stiprināšanas Latvijas lauksaimniecības preču tirgos. Kooperatīvs ir sācis lauksaimniecības tehnikas un to rezerves daļu tirdzniecību, kā arī strādā pie servisa pakalpojumu nodrošināšanas.

Kooperatīva vadība norāda, ka VAKS pamatuzdevums ir palielināt lauksaimnieku konkurētspēju un gūt lielāku peļņu uz vienu ieguldīto eiro.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "VAKS" apgrozījums 2015.gadā bija 61,313 miljoni eiro, savukārt kooperatīva peļņa bija 967 296 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotais finanšu pārskats.

"VAKS" pamatdarbības vieta ir Valmierā, bet kooperatīvam ir trīs pastāvīgi strādājošas struktūrvienības - Varakļānos, Gulbenes novada Beļavā un Burtnieku novada Matīšos. Kooperatīvam pieder 100% daļu SIA "Lauce", kā arī 1,87% daļu rūpnīcā "Latvijas Piens".

Kooperatīva mērķis ir sniegt pakalpojumus lauksaimniecības produktu ražotājiem, konsultācijas, kā arī apmierināt citas kooperatīva biedru vajadzības.