Industriālo tehnoloģiju uzņēmums "ABB" sadarbosies ar Latvijas iesācējuzņēmumu "Adaplab"

Rīga, 22.maijs, LETA. Enerģētikas un automātikas tehnoloģiju ražotājs "ABB" sadarbosies ar Latvijas iesācējuzņēmuma "Adaplab Oil&Gas" ("Adaplab"), informēja platformas "Komercializācijas reaktors" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

"ABB" esot novērtējis "Adaplab" piedāvāto risinājumu industriālajiem kontrolleriem. Patlaban tiek apspriestas tehniskas detaļas un strādāts pie kopēja projekta sākšanas.

Pēc "Adaplab" patentētās tehnoloģijas radītais pašregulējošais programmrisinājums bija viena no desmit labākajām tehnoloģijām, kas iekļuva konkursa "ABB Drives Innovation Challange" finālā. Tā mērķis bija meklēt veidus, kas palīdzētu uzlabot "ABB" ražotos elektromotoru frekvenču pārveidotājus.

Kā teica "Adaplab" vadītājs Raivis Ņikitins, frekvenču pārveidotājus izmanto motoru apgriezienu un griezes momenta regulēšanai, tādējādi tie strādā daudz efektīvāk, būtiski samazinot elektrības patēriņu.

2015.gadā "Komercializācijas reaktorā" dzimušais Latvijas jaunuzņēmums veiksmīgi pārvarēja konkursa pirmās divas kārtas un ieguva iespēju Londonā prezentēt savu uzņēmumu un tehnoloģiju teju divdesmit ABB augstākā līmeņa vadītājiem. Pavisam konkursam pieteicās vairāk nekā simts dalībnieku.

"Adaplab", balstoties uz patentētu, inovatīvu tehnoloģiju, izstrādā adaptīvus/pašregulējošus programmrisinājumus industriālajiem kontrolleriem, kas ļauj efektīvi kontrolēt sarežģītus rūpnieciskos procesus. Industriālie kontrolieri ir izpildes mehānisms, kas ir pamats jebkurai automatizētai sistēmai.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Adaplab Oil & Gas" dibināta 2015.gada 20.jūlijā, uzņēmuma pagrozījums pērn bija nulle eiro. 2016.gadā uzņēmums cieta zaudējumus 28 633 eiro. "Adaplab Oil & Gas" īpašnieki ir SIA "Virtul Ceo" - 30%, SIA "FNG invest" - 20%, Alberts Aleksandrovs - 20%, Raivis Ņikitins - 10%, bet pa 4% pieder Iļjam Rezkovam, Vladimiram Čestnovam, Dmitrijam Šatovam, Maksimam Peļenovam un Vadimam Aleksandrovam.

"ABB" ir enerģētikas, robotikas, automātikas iekārtu ražotājs, kas strādā ar ražošanas un energouzņēmumiem visā pasaulē. "ABB" darbojas vairāk nekā 100 valstīs. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "ABB" Latvijas uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 18,483 miljoni eiro, bet peļņa - 156 320 eiro. SIA "ABB" dibināta 1992.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 3 565 432 eiro. "ABB" pieder Igaunijā reģistrētajai kompānijai "ABB".

"Komercializācijas reaktors" dibināts 2009.gadā Rīgā, ar mērķi veidot jaunus, modernus uzņēmumus, kas ir balstīti uz zinātniskiem un tehnoloģiskiem sasniegumiem. Reaktorā tapuši, piemēram, tādi uzņēmumi kā "Naco Technologies", "Pogritech", "Conelum", "Eventech", "Evoled", "Mahydy", "Nanooptometrics", "Snowision", "Koatum". Platformu atbalsta Attīstības finanšu institūcija "Altum", Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, "Latban", "Baltic International Bank", Ekonomikas ministrija un citi uzņēmumi un organizācijas.