Piena pārstrādātāja "Elpa" apgrozījums pērn pieaudzis par 6,6%

Rīga, 8.maijs, LETA. Kazdangas piena pārstrādes uzņēmums "Elpa" pagājušajā gadā strādāja ar 3,706 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās 4,7 reizes un bija 5175 eiro, liecina datubāzē "Firmas.lv" publiskotais gada finanšu pārskats.

Kompānijas vadība atzīmē, ka, neraugoties uz "Elpa" apgrozījuma pieaugumu, pārdotas produkcijas ražošanas izmaksas pērn pieauga par 9,8%, līdz ar to iegūtā peļņa krasi samazinājās un veidoja 5175 eiro. Vienlaikus kompānijas vadība atzīmē, ka pērn izdevās palielināt krējuma un kefīra ražošanu un stabilizēt šo produktu kvalitāti. Savukārt papildu dziļurbuma izbūve ievērojami uzlaboja uzņēmumam svarīgo ūdens apgādes nodrošinājumu.

Uzņēmuma vadība norāda, ka saistībā ar krīzes turpināšanos piena ražošanas un pārstrādes nozarē Latvijā aizvadītajā gadā kompānijas darbību vērtē kā maksimāli saspringtu. Neraugoties uz to, ka aizvadītā gada pirmajā pusē piena cenas strauji pazeminājās, kritās gatavās produkcijas realizācijas cenas un apmēri. Tirgū krasi samazinājās pieprasījums pēc piena produktiem. Turpretī gada pēdējā ceturksnī notika straujš piena iepirkumu cenu kāpums apmērā līdz 60% salīdzinājumā ar vasaras periodu. To izraisīja Polijas un Lietuvas uzņēmumu iepirktā piena apmēra un piena iepirkuma cenu paaugstināšanās. "Šāda krasa tirgus situācijas maiņa negatīvi ietekmēja naudas plūsmu un pašu apgrozāmo līdzekļu pieejamību, jo jaunajā situācijā bijām spiesti iegādāties pienu ar priekšapmaksu," norāda "Elpa" vadība.

Šogad kompānija plāno turpināt pievērst lielāku uzmanību ražošanas tiešo izmaksu ievērojamākai samazināšanai, kā arī turpināt kontroles darbu ar debitoru parādniekiem, samazinot naudas plūsmas riskus. Iecerēts pārskatīt esošo un piemērot operatīvāk diferencētu cenu politiku un stingrākus noteikumus apmaksas termiņiem, slēdzot produktu piegādes līgumus. Tāpat "Elpa" plāno pārskatīt un optimizēt produktu piegādes maršrutus.

Uzņēmuma vadība uzskata, ka "Elpa" spēs turpināt darbību pārskatāmā nākotnē, norādīts kompānijas vadības ziņojumā.

2015.gadā "Elpa" strādāja ar 3,477 miljonu eiro apgrozījumu un 24 216 peļņu.

"Elpa" ir reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 85 910 eiro. Uzņēmums pieder deviņām privātpersonām, tostarp uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Gundaram Sisenim. Kompānija ražo pienu, kefīru, jogurtu, saldo un skābo krējumu, biezpienu, mīkstos sierus, kā arī puscieto kazas sieru.