"MFD Veselības grupa": Samazināto tarifu dēļ līdz pat 90% radiologu pārtrauks sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus

Rīga, 27.apr., LETA. Veselības ministrijas (VM) īstenotais radioloģisko izmeklējumu tarifu samazinājums, kas stājies spēkā no 1.aprīļa, veicinās to, ka 90% "MFD Veselības grupas" radiologu varētu pārtraukt sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus, aģentūrai LETA teica "MFD Veselības grupas" valdes priekšsēdētāja Natālija Točiļenko.

Tādejādi iedzīvotājiem būtiski samazināsies valsts apmaksāto radioloģijas izmeklējumu pieejamība. Turklāt iedzīvotājiem pašiem biežāk būs jāsedz izmeklējumu izmaksas. Ilgtermiņā tas var pasliktināt Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokli, jo palielināsies rindas un izmeklējumi ierobežotās iedzīvotāju maksātspējas dēļ netiks veikti savlaicīgi, bažas pauda Točiļenko.

"Situācija patlaban ir tāda, ka 90% radiologu un radiologu asistentu mums jau ir uzrakstījuši iesniegumus vai mutiski informējuši, ka nevarēs sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus par samazināto tarifu, ko ir noteikusi VM. Būtībā vienīgie nozares darbinieki, kas nolēmuši turpināt strādāt, neskatoties ne uz ko, ir mediķi pirmspensijas vecumā. Jaunos radioloģijas speciālistus noturēt sniegt pakalpojumus par valsts noteikto tarifu nav iespējams. Latvijā šobrīd nav novērojama ekonomiskā krīze, bet atalgojums radioloģijas darbiniekiem par valsts apmaksāto izmeklējumu veikšanu iedzīvotājiem tiek samazināts. Lielbritānijā, Vācijā vai mums tuvajās ziemeļvalstīs viņi par to pašu darbu saņems vairākas reizes lielāku atalgojumu, kas ir atbilstošs speciālista iegūtajai izglītībai, kvalifikācijai un darba ieguldījumam. Jau pie iepriekšējā tarifa valsts apmaksātie radioloģijas pakalpojumi tika subsidēti, lai medicīnas darbiniekus vispār varētu noturēt veikt šo diagnostikas darbu. Acīmredzot tagad ir lūzis pēdējais vadzis, un speciālisti tiešām vairs nespēj izdzīvot ar atalgojumu, ko tiem piedāvā jaunie tarifi," skaidroja Točiļenko.

Viņa norādīja, ka kopš 2009.gada radioloģijas izmeklējumu tarifi ir samazinājušies ļoti būtiski, atsevišķiem pakalpojumiem pat par 70%. Piemēram, 2009.gadā tarifs par tradicionālo galvas datortomogrāfijas izmeklējumu bija 110,19 eiro, kam sekoja nozīmīga tarifa samazināšana ekonomiskās krīzes ietekmē. Tomēr vēl līdz šā gada 1.aprīlim tarifs bija 79,77 eiro, savukārt no 1.aprīļa tas ir samazināts līdz 34,62 eiro.

Tādējādi jaunais tarifs vairs nenosedz izmeklējumu pašizmaksu, tāpēc prognozējams, ka samazināsies pakalpojuma pieejamība, prognozēja Točiļenko, piebilstot, ka tas var notikt gan tāpēc, ka par tik zemu atalgojumu radiologi vairs nevēlēsies veikt izmeklējumus, gan arī tāpēc, ka aparatūras iegāde un infrastruktūras uzturēšana radīs zaudējumus pakalpojuma sniedzējiem.

"Šobrīd saņemu gan emocionālus, gan racionāli argumentētus iesniegumus no radiologiem par to, kāpēc viņi vairs nespēs strādāt par jauno tarifu. Visi radiologi norāda, ka ministrijas paredzētais atalgojums jau līdz šim bija tik niecīgs, ka ārsti bija spiesti strādāt vairākās darbavietās, uzņemties virsstundas, kā arī regulāri strādāt naktīs un brīvdienās. Līdz ar to cieš viņu veselība, kā arī ģimenes dzīve. Ņemot vērā, ka Latvijas radioloģijas speciālisti ir pieprasīti arī citās Eiropas valstīs, daudzi apsver iespēju vai jau plāno pārcelšanos uz ārvalstīm," sacīja Točiļenko.

"MFD Veselības grupa" nodrošina darbu kopumā 43 radiologiem un 26 radiologu asistentiem, tajā skaitā 22 radiologi un 26 radiologu asistenti Rīgā un reģionos līdz šim nodrošināja arī valsts apmaksātos radioloģijas pakalpojumus.

Kā ziņots, par spīti Latvijas Radiologu asociācijas, Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācijas, Latvijas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācijas un citu iebildumiem valdība 28.martā pieņēma VM sagatavotos grozījumus noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kas samazinās iekārtu amortizācijas izmaksas.

Ar noteikumiem ministrija plāno mainīt radioloģisko izmeklējumu un citu pakalpojumu tarifus. Noteikumos iekļauti precizēti manipulāciju kodi un tarifi, kā arī jaunas manipulācijas. Grozījumu izstrādes darba grupā tika pārskatīti radioloģijas tarifi, pārskatot manipulāciju tarifu aprēķinos iekļautās iekārtu vērtības, kā rezultātā, samazinot iekārtu amortizācijas izmaksas, samazināti arī radioloģijas tarifi.

Noteikumos rentgenogrāfijas izmeklējuma vienā projekcijā tarifs ar amortizācijas izmaksām ir 6,39 eiro, rentgenogrāfijas izmeklējumi divās projekcijās 8,95 eiro, trīs līdz četrās projekcijās 13,15 eiro, bet piecām un vairāk projekcijās 17,32 eiro, tāpat mainīti arī citu manipulāciju tarifi.

"MFD Veselības grupa" sāka savu darbību pirms vairāk nekā 50 gadiem kā ambulatora veselības aprūpes iestāde. "MFD Veselības grupa" ir daudzprofila veselības aprūpes iestāde, kas sniedz plaša spektra veselības aprūpes pakalpojumus gan primārās, gan sekundārās veselības aprūpes jomā. "MFD Veselības grupa" sniedz aprūpes pakalpojumus vairāk nekā 400 000 pacientu dažādās vietās Rīgā un Latvijā.

"MFD Veselības grupā" ietilpst mūsdienīgi veselības centri "Pārdaugava", "Iļģuciems", "Dziedniecība" un "Možums-1". Plašs doktorātu tīkls, kardiocentri, daudzfunkcionālas diagnostikas nodaļas, sieviešu veselības centri "Vita", zobārstniecības klīnikas "ASTRA dent" un "Nova dent".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2015.gadā pieauga "MFD Veselības grupu" pārvaldošās medicīniskās firmas SIA "Dziedniecība" apgrozījums bija 9,02 miljoni eiro, bet peļņa - 385 339 eiro.

SIA "Dziedniecība" dibināta 1992.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 142 287 eiro. "Dziedniecības" īpašnieki ir Natālija Točiļenko - 71,23%, Gaļina Muračkovska – 22,48%, bet 6,29% "Dziedniecības" kapitāldaļu pieder MFD zobārstniecības klīniku pārvaldītājai SIA "Veselības korporācija", kuras īpašnieks ir Aleksandrs Točiļenko.