"Latvijas finiera" meitasuzņēmuma "Troja" apgrozījums pērn pieaug par 17,2%; peļņa sarūk

Rīga, 20.apr., LETA. Latvijas lielākās kokapstrādes kompānijas "Latvijas finieris" meitasuzņēmuma "Troja" apgrozījums pagājušajā gadā bija 25,164 miljoni eiro, kas ir par 17,2% vairāk nekā 2015.gadā, savukārt kompānijas peļņa saruka par 43,3% un bija 856 700 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pieprasījums pēc eksportam ražotās produkcijas Eiropas Savienības un pārējās valstīs 2016.gadā pieauga. "Trojas" saražotās produkcijas pārdošanas apmēri naturālas vienībās pērn pieauga par 27%.

Tāpat kompānijas vadība informē, ka 2016.gada jūnijā atvērta ceļazīmju ražošanas un tirdzniecības filiāle Cēsīs.

Savukārt no 2016.gada jūlija līdz 2017.gada decembrim "Troja" kā kompetences centra "Meža nozares kompetences centrs" sadarbības partneris realizē pētniecības projektu "Paaugstinātas tecētspējas polielefīnu - koksnes kompozīcija" pasākumā "Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei kompetences centra ietvaros". 2016.gadā kompānija pētniecībā ieguldījusi 65 000 eiro.

Pēc "Trojas" vadības vēstītā, 2017.gadā kompānijas apgrozījums plānots līdzīgs kā 2016.gadā, taču vienlaikus kompānijas vadība atzīmē, ka, saglabājoties zemām pārdošanas cenām, prognozējams būtisks ienākumu kritums, kas var atstāt iespaidu uz uzņēmuma turpmāko attīstību. "Uzņēmumam būtu jāturpina palielināt produktu ar augstāku pievienoto vērtību īpatsvaru produkcijas sortimentā," teikts vadības ziņojumā, piebilstot, ka 2017.gadā uzņēmums plāno sākt jaunu produktu ražošanu, izmantojot pērn iegādātās jaunās tehnoloģiskās iekārtas.

2015.gadā "Troja" strādāja ar 21,468 miljonu eiro apgrozījumu un 1,512 miljonu eiro peļņu.

Kompānijas "Troja" lielākais īpašnieks ir "Latvijas finieris" ar 50% kapitāldaļu, bet pārējās tās daļas pieder privātpersonām. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2,799 miljoni eiro. Kompānijas pamatdarbība ir saplākšņa pārstrāde, tostarp tā piezāģēšana pēc izmēriem, kā arī frēzētu un urbtu detaļu izgatavošana. Vienlaikus "Troja" ražo arī mēbeles, suvenīrus, skrituļošanas rampas un ceļazīmes no bērza saplākšņa.