"B.L.B. Baltijas termināls" līdz 2019.gadam plāno rekonstruēt naftas produktu pārkraušanas un uzglabāšanas termināli

Rīga, 7.apr., LETA. Valstij piederošs akcijas stividorkompānija "B.L.B. Baltijas termināls" plāno rekonstruēt naftas produktu pārkraušanas un uzglabāšanas termināli, kā arī būvēt jaunu dzelzceļa estakādi tumšo naftas produktu noliešanai no dzelzceļa vagoncisternām, aģentūru LETA pavēstīja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Vita Gerharde.

Termināla modernizācijas galvenais mērķis ir palielināt uzņēmuma darbības efektivitāti un konkurētspēju, kā arī būtiski samazināt tā darbības ietekmi uz apkārtējo vidi. Rekonstrukcijas gaitā plānots uzstādīt mūsdienīgu naftas produktu tvaiku savākšanas un attīrīšanas sistēmu, kā arī izbūvēt ar naftas produktiem piesārņoto lietus ūdeņu attīrīšanas iekārtas. Galvenais ieguvums no termināļa rekonstrukcijas būs ievērojams smaku izplatības samazinājums Sarkandaugavā, Vecmīlgrāvī un Mežaparkā, ko nodrošinās jauno rekuperācijas iekārtu darbība.

Patlaban ir izstrādāts termināļa rekonstrukcijas projekts, kā arī veikti visi nepieciešamie saskaņojumi un iesniegta dokumentācija būvatļaujas saņemšanai. Darbus tiek plānots pilnībā paveikt līdz 2019. gadam. Kompānijā norādīja, ka pēc rekonstrukcijas "BLB Baltijas termināls" būs pirmais naftas produktu pārkraušanas uzņēmums Baltijā, kurā rekuperācijas iekārtas tiks izmantotas pārkraujot tumšos naftas produktus - mazutu, bitumu, vakuumgāzeļlu.

Rekonstrukcijas projekta ietvaros "B.L.B. Baltijas termināls" plāno demontēt vecos horizontālos naftas produktu uzglabāšanas rezervuārus un to vietā uzstādīt trīs jaunus vertikālus rezervuārus ar kopējo ietilpību 24 tūkstoši kubikmetru. Tāpat iecerēts izbūvēt arī jaunu dzelzceļa vagoncisternu noliešanas estakādi tumšajiem naftas produktiem, kura būs aprīkota ar tvaiku savākšanas iekārtām, kas palīdzēs samazināt smaku izplatību, jo naftas produktu izgarojumi un traucējošās smakas rodas naftas produktu noliešanas procesā no dzelzceļa vagoniem.

Pēc Gerhardes teiktā, "B.L.B. Baltijas termināls" pievērš lielu uzmanību gaisa kvalitātes un smaku izplatības kontrolei. Naftas produktu kraušanas procesā uzņēmums ievieš dažādas tehnoloģijas, lai ierobežotu naftas produktu tvaiku emisijas, novērstu kaitīgo vielu nokļūšanu gaisā un samazinātu smaku izplatību. Tāpat kompānija veic pastāvīgu gaisa kvalitātes un smaku koncentrācijas monitoringu termināļa teritorijā un tā ietekmes zonās ārpus ostas robežām. Kopš 2014. gada uzņēmumā ir uzstādītas trīs elektroķīmisko, metāla oksīdu un fotojonizācijas detektoru monitoringa stacijas smaku koncentrācijas mērīšanai. Šā gada sākumā viena no tām ir pārvietota uz "Ozo Golfa Kluba" teritoriju, lai mērītu smaku izplatību ārpus termināļa.

"B.L.B. Baltijas termināla" pamatkapitāls ir 7 053 531 eiro. SIA "Firmas.lv" informācija liecina, ka AS "B.L.B. Baltijas termināls" apgrozījums 2015.gadā bija 13 427 039 eiro, bet peļņa - 2 077 047 eiro.

Kopš 1994.gada uzņēmuma teritorijā darbojas muitas noliktava, kurā tiek veikta dažāda veida naftas un ķīmijas produktu pārkraušana un glabāšana. Uzņēmums saņēmis atļauju komercdarbības veikšanai Rīgas brīvostā līdz 2017.gada 31.decembrim.