Saeimas komisija: Jautājumus par "Lattelecom" un LMT iespējamo apvienošanos vispirms jāskata parlamentā un tad valdībā

Rīga, 5.apr., LETA. Jautājums par turpmāko rīcību ar uzņēmumu "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) vispirms jāskata Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, bet tikai pēc tam - valdībā, uzskata komisijas deputāti.

Komisijas šodien nolēma vērsties Ekonomikas ministrijā (EM) un pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), uzsverot, ka vismaz nedēļu pirms informatīvā ziņojuma izskatīšanas valdībā, iespējamie rīcības varianti būtu jāapspriež komisijā.

Plānots, ka informatīvo ziņojumu par valsts rīcību ar šo uzņēmumu kapitāla daļām valdība varētu skatīt aprīlī, savukārt komisijai piesaistītā konsultanta ziņojumu prezentēt paredzēts tikai maijā.

Komisijas deputāti nav apmierināti ar šādu situāciju, jo komisija jau vairakkārt skatījusi šo jautājumu un vēlas arī pirms informatīvā ziņojuma izskatīšanas valdībā saņemt informāciju šajā jautājumā.

Jau vēstīts, ka 2015.gada 20.novembrī tika saņemts LMT un "Lattelecom" apvienošanas piedāvājums no "TeliaSonera". Taču pērn aprīlī valdība nolēma, ka LMT un "Lattelecom" turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi.

Valdība arī vienojās piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas veiks makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar "Lattelecom" un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

"KPMG Baltics" uzvarēja Privatizācijas aģentūras (PA) slēgtajā iepirkumā par valsts stratēģijas rīcībai ar "Lattelecom" un LMT kapitāla daļām izstrādi. Minēto stratēģiju auditorkompānija piedāvāja izstrādāt par 179 400 eiro.

Par uzņēmumu apvienošanu vairākkārt iestājies "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, savukārt LMT vadītājs Juris Binde paudis, ka nesaskata ieguvumus no kompāniju apvienošanas.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Sonera Holding B.V." uzņēmumā LMT pieder 24,5% kapitāldaļu, "Telia Company AB" - 24,5%, SIA "Lattelecom" pieder 23%, VAS "Latvijas Radio un televīzijas centrs" - 23%, bet Privatizācijas aģentūrai - 5%.

Savukārt uzņēmuma "Lattelecom" 51% kapitāldaļu pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 49% - Dānijā reģistrētajai kompānijai "Tilts Communications".