Lauksaimniecības uzņēmuma "Pampāļi" apgrozījums pērn sarūk par 6,9%

Rīga, 4.apr., LETA. Lauksaimniecības produktu ražotāja SIA "Pampāļi" pagājušajā gadā strādāja ar 4,725 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka par 2% un bija 1,027 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotais gada pārskats.

"Pampāļu" finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn uzņēmuma apgrozījums samazinājās nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ, kas negatīvi ietekmēja augkopības produkcijas ražību.

Tāpat kompānijas vadība atzīmē, ka pērn zaudējumus radīja lopkopība, lai gan 2016.gadā uzņēmums realizēja par 999 tonnām vairāk piena nekā iepriekšējā gadā. Pagājušā gada pēdējā ceturksnī "Pampāļi" sāka eksportēt pienu par daudz augstāku cenu, taču būtisku ietekmi atstāja lielais piena realizācijas cenu kritums gada pirmajā pusē.

Kompānijas vadība arī norāda, ka uzņēmuma finansiālo darbību 2016.gadā pozitīvi ietekmēja no valsts saņemtās subsīdijas un Eiropas Savienības (ES) finansējums.

Pagājušajā gadā kompānija saražoja 810,5 tonnas ziemas rapša, 7518 tonnas graudu, 7931 tonnu pilnpiena un 7569 megavatstundas elektroenerģijas.

Uzņēmuma vadība atzīmē, ka pērn "Pampāļi" turpināja iepriekš iesākto darbu pie slaucamo govju ganāmpulka produktivitātes kāpināšanas, uzlabojot barības bāzi, ieviešot jaunas tehnoloģijas un strādājot ciltsdarbā, lai palielinātu izslaukumu līdz astoņām tonnām piena no govs gadā. Kompānija plāno celt jaunu slaucamo govju kompleksu 500 liellopiem, ko paredzēts nodot ekspluatācijā 2017.gada sākumā. Pēc jaunās kūts nodošanas ekspluatācijā, visas 400 slaucamās govis no kūts "Akmentiņi" tiks pārvestas uz jauno kompleksu. Savukārt "Akmentiņi" tiks pārveidoti par jaunlopu novietni. Projekta īstenošana nodrošinās uzņēmumam iespēju palielināt ganāmpulku līdz 1200 slaucamajām govīm, samazinot ražošanas pašizmaksu.

"Pampāļi" turpina izmantot augstražīgas graudaugu šķirnes augkopībā, kā arī pilnveidot šo kultūru audzēšanas, novākšanas un glabāšanas tehnoloģiju, palielinot vidējo graudaugu ražību līdz 6,5 tonnām no hektāra. Tāpat uzņēmums ir noslēdzis sadarbības līgumu ar kompāniju "Dobeles dzirnavnieks" par graudu realizāciju un spēkbarības iepirkšanu.

2017.gadā, piesaistot investīcijas un pašu līdzekļus, uzņēmums plāno uzlabot saimniecības lauksaimnieciskās ražošanas tehnisko bāzi. "Esam iecerējuši arī turpmāk piedalīties ES strukturālo fondu programmās, kuru pasākumu rezultātā celsies saimniekošanas efektivitāte un uzņēmuma konkurētspēja," atzīmē kompānijas vadība.

Jau ziņots, ka 2015.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 5,076 miljoni eiro, bet peļņa bija 1,048 miljoni eiro.

"Pampāļi" koncentrējas uz ziemas rapša, kā arī citu graudaugu un piena ražošanu, savukārt palīgnozare ir biogāzes ražošana elektrībai un siltumam. "Pampāļi" dibināti 1992.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 3,882 miljoni eiro. Uzņēmums pieder 141 kapitāla daļu turētājam, bet lielākais īpašnieks ar 62,09% kapitāldaļu ir Jānis Vaļko.