"Latraps" apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā pieaug par 40,2%

Rīga, 22.marts, LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "Latraps" iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga no 2015.gada 1.jūlija līdz 2016.gada 30.jūnijam, strādāja ar 228,799 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 40,2% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, savukārt kooperatīva peļņa saruka par 0,7% - līdz 1,424 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" pieejamais "Latraps" finanšu pārskats.

Kooperatīva vadības ziņojumā teikts, ka 2015.gads bija zīmīgs ar to, ka Latvijā tika izaudzēta vēsturiski lielākā graudaugu raža - vairāk nekā trīs miljoni tonnas. Šis aspekts būtiski ietekmēja arī kooperatīva saimniecisko darbību un finansiālos rādītājus aizvadītajā finanšu gadā. "Latraps" apgrozījuma pieaugums galvenokārt balstīts uz būtisko ražas pieaugumu, kā rezultātā kooperatīvs iepirka par 67% lielāku produkcijas apmēru salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem jeb 836 000 tonnas. Tas prasīja būtisku tehnisko, cilvēku un finanšu resursu mobilizāciju, lai veiksmīgi pieņemtu, apstrādātu, pārvietotu un realizētu tik lielu produkcijas apmēru, taču kooperatīvs ar ārkārtas situāciju graudu novākšanas laikā tika veiksmīgi galā. Turpmākai veiksmīgai darbībai ir jāturpina attīstīt graudu pirmapstrādes objekti un jāinvestē graudu uzglabāšanas jaudās, norāda kooperatīva vadība.

Kooperatīva vadība arī atzīmē, ka aizvadītajā finanšu gadā par 52,3% palielinājās kooperatīva tehnikas tirdzniecības apmēri, kas saistīts ar to, ka "Latraps" kopš 2016.gada janvāra Latvijā pārstāv "Deutz-Fahr" zīmola traktorus un kombainus. Arvien veiksmīgāk darbojas arī kooperatīva iesala ražotne - iesala realizācijas apmēri pērn palielinājās par 77,6% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Vienlaikus kooperatīva vadība norāda, ka arvien sarežģītāk kļūst ražot biodīzeļdegvielu. Valsts nesakārtotās likumdošanas un kopējās koncepcijas trūkuma dēļ attiecībā uz atjaunojamiem energoresursiem, 2016.gada ziemā tika apturēta biodīzeļdegvielas ražošana. Kooperatīva vadības ieskatā, tas bija pareizs lēmums, jo pagājušā gada vasarā Latvijā biodīzeļdegviela gandrīz netika lietota. Biodīzeļdegvielas realizācijas apmēri aizvadītajā finanšu gadā samazinājās par 35%, tā vietā būtiski kāpinot rapšu eļļas realizāciju, kas aizvadītajā finanšu gadā 2,4 reizes pārsniedza realizāciju iepriekšējā finanšu gadā.

"Latraps" aizvadītajā finanšu gadā īstenoja vairākus būvniecības projektus, tajā skaitā pabeidza un nodeva ekspluatācijā Aizkraukles graudu pirmapstrādes kompleksu, uzbūvēja graudu pirmapstrādes kompleksu Madonā, kā arī graudu uzglabāšanas bunkuru Bauskā un preču noliktavu Jaunpagastā. Būvniecības projektos "Latraps" izmantoja Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu. Lai uzlabotu biedriem sniegto pakalpojumu pieejamību un palielinātu apmērus, "Latraps" aizvadītajā finanšu gadā iegādājās īpašumu Jēkabpilī.

Tāpat pagājušajā finanšu gadā "Latraps" palielināja pārstāvniecību uzņēmumā "Latvijas Piens" līdz 79,84%, kā arī īstenoja pasākumus "Latvijas Piens" darbības nodrošināšanai. Taču vēlāk kompānija vienojās ar stratēģisko investoru "Eximo Agro-marketing" pārdot tam 75,1% "Latvijas Piens" kapitāldaļu. Darījumu bija iecerēts pabeigta 2017.gada pirmajā ceturksnī, kas arī izdevās.

Aizvadītajā finanšu gadā kooperatīvā iestājās 113 biedri, bet deviņi tika izslēgti. Kopumā 2016.gada 30.jūnijā kooperatīvam bija 853 biedri un 75 biedru kandidāti.

"Latraps" valde uzskata, ka ir labi nodrošinājusies, lai arī nākotnē varētu sekmīgi iepirkt un realizēt savu biedru produkciju, kā ari nodrošināt biedrus ar nepieciešamajām izejvielām. Tādēļ "Latraps" vadība sagaida pozitīvus rezultātus arī nākamajā pārskata periodā. Ņemot vērā vispārējo lauksaimnieciskās ražošanas apmēru pieaugumu, kooperatīvs ir izstrādājis projektus ievērojamu investīciju veikšanai, lai nodrošinātu biedru pieaugošo pieprasījumu pēc kvalitatīviem pakalpojumiem.

Jau ziņots, ka iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga no 2014.gada 1.jūlija līdz 2015.gada 30.jūnijam, "Latraps" strādāja ar 163,171 miljona eiro apgrozījumu un 1,435 miljonu eiro peļņu.

"Latraps" dibināts 2000.gadā Elejā un ir lielākais graudu un rapšu audzētāju kooperatīvs Latvijā. No 12 zemnieku kooperatīva "Latraps" kļuvis par lielāko lauksaimniecības kooperatīvu ar 948 biedriem.