BVKB: Tirdzniecības centrs "Jugla" joprojām ir slēgts apmeklētājiem

Rīga, 14.marts, LETA. Pēc vakar notikušā ugunsgrēka tirdzniecības centrs "Jugla" apmeklētājiem joprojām ir slēgts, aģentūrai LETA sacīja Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) Komunikācijas un informācijas vadības nodaļas vadītāja Nelda Elsiņa.

Pēc tehniskās izpētes atzinuma saņemšanas un konservācijas darbu veikšanas, BVKB lems par ēkas 1.stāva pilnīgas ekspluatācijas atsākšanu.

Elsiņa informēja, ka 13.martā tirdzniecības centra "Jugla" otrā stāva sporta kluba telpās izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks un BVKB būvinspektori veica ēkas ārpuskārtas pārbaudi, lai izvērtētu ēkas ekspluatācijas drošumu.

"Pārbaudē konstatēti lokālie ēkas jumta bojājumi aptuveni 30 kvadrātmetru platībā, ugunsgrēkā cietušas un deformētas jumta nesošās konstrukcijas, tai skaitā vismaz viena nesošā sija un divas šķērssijas, kā rezultātā iespējams to stiprības un līdz ar to nestspējas zudums," sacīja Elsiņa.

Viņa norādīja, ka šodien BVKB iesniedzis atzinumu par pārbaudes rezultātiem ēkas īpašniekam un uzdevis pārtraukt ugunsgrēkā skarto telpu ekspluatāciju aptuveni 512 kvadrātmetru platībā katrā no ēkas abiem stāviem (aptuveni 10% no ēkas kopplatības), norobežojot ugunsgrēka skartās un potenciāli bīstamās zonas.

Tāpat BVKB ēkas īpašniekam uzdevis arī norādītajās zonās līdz 30.martam veikt ēkas nesošo konstrukciju detalizētu tehnisko izpēti, sagatavot priekšlikumus par konstatēto nepilnību novēršanu un par izpētes rezultātiem informēt BVKB.

"Tā kā ugunsgrēka laikā būtiski bojātas inženierkomunikācijas, tai skaitā tirdzniecības centra vēdināšanas un ugunsgrēka atklāšanas un apziņošanas sistēma, BVKB uzdevis pirms ekspluatācijas atsākšanas veikt šo sistēmu remontu un pārbaudi, kā arī veikt ēkas konservācijas pasākumus ugunsgrēka skartajā zonā, tai skaitā veikt pārseguma balstīšanu 1.stāva zonā un uguns skarto nesošo un šķērssiju siju balstīšanu 2.stāvā un aizdarīt izdegušo jumta caurumu," sacīja Elsiņa.

Centra "Jugla" nomnieku vidū ir tādi uzņēmumi kā SIA "Rimi Latvia", SIA "Later LTD", kas pārvalda picēriju "Pica Lulū", ugunsnelaimē cietušo sporta klubu "Atlētika" pārvaldošais uzņēmums SIA "Atletismos", kā arī citi nomnieki.

Jau vēstīts, ka kopumā 13.martā izdeguši 175 kvadrātmetri jumta konstrukcijas un 30 kvadrātmetri otrajā stāvā, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA pastāstīja, ka policijā par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret īpašumu, tomēr pašreizējā informācija neliecina, ka būtu noticis noziegums. Ugunsgrēks varētu būt izcēlies sporta kluba saunā.

Izsaukums uz ugunsgrēku sabiedriskā ēkā Juglas krastmalā tika saņemts plkst.7.31. Ierodoties notikuma vietā, VUGD darbinieki konstatēja, ka ēkā dega sporta zāle otrajā stāvā un jumts.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "RCH Management" apgrozījums 2015.gadā bija 3,5 miljoni eiro, bet peļņa - 2,727 miljoni eiro. SIA "RCH Management" dibināta 2013.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 12 033 706 eiro. "RCH Management" pilnībā pieder AS "Riga Center Holding".