Lauksaimniecības uzņēmuma "Uzvara-Lauks" apgrozījums pērn sarucis par 16,7%

Rīga, 23.febr., LETA. Lauksaimniecības nozares uzņēmums "Uzvara-Lauks" pērn strādāja ar 7,892 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16,7% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 66,3% un bija 218 404 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotais finanšu pārskats.

Kompānijas vadības ziņojumā teikts, ka galvenie iemesli, kamdēļ pērn samazinājās kompānijas apgrozījums, bija kompānijas kopējā kviešu ražas apmēra samazināšanās salīdzinājumā ar 2015.gadu. Tāpat 36% no kopējo kviešu apmēra atbilda kviešu trešajai klasei, kamdēļ samazinājās realizācijas cena.

2016.gadā uzņēmuma kapitālieguldījumu apmērs sasniedza 2,648 miljonus eiro. Finanšu resursi tika ieguldīti zemes iegādē, pamatlīdzekļu atjaunošanā un viesu mājas atpūtas kompleksa "Miķelis" celtniecībā. Tāpat pagājušajā gadā "Uzvara-Lauks" iegādājās 65,3 hektārus zemes, daļēji šī mērķa izpildei piesaistot AS "SEB banka" ilgtermiņa kredītu.

Pagājušajā gadā kompānija īstenoja arī investīciju projektu Eiropas Savienības atbalsta programmā "Meliorācijas pārbūve" par kopējo summu 223 600 eiro.

"Uzvara-Lauks" turpmākajos gados plāno atjaunot materiāli tehnisko bāzi, kas dos iespējas ieviest augstražīgas tehnoloģijas kultūraugu audzēšanā, samazinot enerģētisko resursu patēriņu, tādējādi sekmējot bioekonomikas attīstību Latvijā. Tāpat kompānija turpinās ieviest jaunas kviešu šķirnes, kas ir izturīgas pret slimībām, kā arī dos dos iespēju iegūt augstākas ražas.

"Uzvaras-Lauks" galvenie stratēģiskie mērķi šogad ir kāpināt kviešu šķirnes sēklas materiāla realizācijas apmēru tirgū, nodrošināt kvalitatīvu pārtikas kviešu līdz 90% apmērā no kopējā kviešu apmēra realizāciju tirgū. Tāpat kompānija šogad plāno samazināt energoresursu patēriņu kultūraugu audzēšanā līdz pat 20%, salīdzinot ar 2016.gadu. Vienlaikus iecerēts paaugstināt darbaspēka kvalifikāciju jaunu tehnoloģiju ieviešanas nodrošināšanai. Plānots arī attīstīt sadarbību ar lauksaimniecības tehnikas ražotājfirmām un augu aizsardzības izplatītājiem jaunu metožu un līdzekļu pielietojumā kultūraugu audzēšanā un zemes apstrādē.

2015.gadā "Uzvara-Lauks" strādāja ar 9,477 miljonu eiro apgrozījumu un 648 706 eiro peļņu, liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānija "Uzvara-Lauks" ir dibināta 1995.gadā uz kādreizējā kolhoza - agrofirmas "Uzvara" - bāzes. Kompānijas pamatkapitāls ir 2,377 miljoni eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Arnis Vējš. "Uzvara-lauks" nodarbojas ar kviešu, miežu un rapša audzēšanu, kā arī graudaugu sēklas materiāla audzēšanu un sagatavošanu. Sabiedrībai pieder arī kafejnīca "Miķelis" un lauksaimniecības mašīnu muzejs.