No šodienas Rēzeknes novada atkritumu poligona "Križevņiki" tarifs pieaug par 54,5%

Rīga, 22.febr., LETA. No šodienas, 22.februāra, Rēzeknes novada atkritumu poligonam "Križevņiki" piemēros jauno tarifu, kas, salīdzinot ar iepriekš noteikto tarifu, pieaugs par 54,5%, paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes apstiprinātais jaunais sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs.

Apstiprinātajā tarifā nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) un dabas resursu nodoklis (DRN).

Poligonā "Križevņiki" līdz šim tika piemērots SPRK 2013.gada 8.martā apstiprinātais sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs, kas bija 18,43 eiro par tonnu bez PVN un bez DRN.

Kā skaidroja SPRK pārstāvji, nepieciešamība apstiprināt jaunu tarifu ir saistīta ar to, ka poligonu "Križevņiki" pārvaldošais uzņēmums SIA "ALAAS" poligona teritorijā 2016.gada aprīlī sāka nešķiroto sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai, kā to paredz Eiropas Savienības (ES) normatīvie akti, kuros noteikts, ka no nešķirotiem sadzīves atkritumiem pirms apglabāšanas ir jāatdala bioloģiski noārdāmie atkritumi un citi materiāli, kurus var izmantot otrreizējai pārstrādei.

Izmaksu apjomu būtiski mainījusi jauno tehnoloģiju ieviešana poligonā, atzīmēja SPRK pārstāvji.

Lai uzklausītu pakalpojuma lietotāju viedokli par iesniegto tarifa projektu, SPRK 2015.gada 8.decembrī Rēzeknē organizēja uzklausīšanas sanāksmi, kurā piedalījās "ALAAS" pārstāvji, sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma lietotāji un pašvaldību pārstāvji.

Sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ir tikai viena daļa no kopējās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kuru apmaksā atkritumu radītājs. Otra daļa ir maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu, kuru nosaka pašvaldība, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts starp pašvaldību un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju - sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēju, kuru pašvaldība ir izvēlējusies iepirkuma konkursa kārtībā. Trešā daļa ir dabas resursu nodoklis par atkritumu apglabāšanu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā, skaidroja SPRK pārstāvji.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "ALLAS" apgrozījums 2015.gadā sasniedza 1,285 miljonus eiro, bet peļņa - 3689 eiro.

SIA "ALAAS", kas apsaimnieko poligonu "Križevņiki", reģistrēta 2002.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 508 192 eiro. Komersanta kapitāldaļu turētājas ir septiņas Austrumlatgales atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldības - Rēzeknes pilsēta, Rēzeknes novads, Viļānu novads, Kārsavas novads, Ciblas novads, Zilupes novads un Ludzas novads.