Kooperatīvam "Mūsmāju dārzeņi" pērn zemāku dārzeņu cenu dēļ sarucis apgrozījums

Rīga, 21.febr., LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai "Mūsmāju dārzeņi" zemāku dārzeņu cenu dēļ pērn samazinājies apgrozījums līdz 4,2 miljoniem eiro, salīdzinot ar 4,492 miljoniem eiro iepriekšējā gadā, aģentūrai LETA pastāstīja kooperatīva vadītāja Edīte Strazdiņa.

Kooperatīva apgrozījumu pērn negatīvi ietekmējušas zemās dārzeņu cenas, it īpaši, pagājušā gada beigās, kad atsevišķiem dārzeņiem cenas Latvijā samazinājās pat par 30-40%, salīdzinot ar gadu iepriekš, laika apstākļu, kvalitātes un salīdzinoši labo ražu Polijā dēļ.

Strazdiņa sacīja, ka aizvadītais gads kooperatīvam kopumā varēja būt salīdzinoši labāks nekā bija. "Pagājušajā gadā kartupeļu, kāpostu, burkānu un biešu cenas samazinājās līdz zemākajam līmenim pēdējo desmit gadu laikā. Tik zemas cenas mums nebija pat tad, kad vēl bija santīmi nevis eiro centi. Kritums bija pietiekami liels, iespējams, lielāks nekā 2014.gadā, kad sākās Krievijas embargo. Tā kā gadu pozitīvi vērtēt nevar," teica Strazdiņa.

Kooperatīva vadītāja piebilda, ka pārprodukcijas laikā dārzeņu audzētājiem nereti pietrūkst informācijas par cenu līmeni un ražām citās pasaules valstīs, tāpēc audzētāji padodas sadarbības partneru prasībām cenu nolaist, pretējā gadījumā tie produkciju nepirks. "Kooperatīvos izdzīvot ir mazliet vieglāk, jo ir mazliet vairāk informācijas, par kādu cenu produkciju tirgot. Taču jebkurā gadījumā, ja jādod ļoti laba cena vai jādomā, ko ar produkciju darīt - mest ārā vai saglabāt, viegli nav. Atliek meklēt dažādus risinājumus, iespējams, jaunus pārstrādes veidus," viņa pauda.

Strazdiņa teica, ja laika apstākļi būs tam būs labvēlīgi, kooperatīvs šogad ir iecerējis palielināt apgrozījumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. "Mēs vienmēr cenšamies kāpināt apgrozījumu, bet dažkārt to liedz palielināt laika apstākļi vai dārzeņu cenas. It īpaši apgrozījuma kritums ir, ja šie apstākļi sakrīt vienā gadā," teica Strazdiņa.

Viņa pastāstīja, ka kooperatīvs līdz martam izstrādā jauno investīciju programmu, lai izvērtētu, kādas investīcijas attīstībā jāiegulda turpmāk. Tāpat kooperatīvs veic arī aizvadītā gada finanšu aplēses un izvērtē, kuras dārzeņu kultūras ir bijušas ienesīgākas un kuras nē, lai saprastu, kādas izdevīgāk sēt šogad. Pēc viņas teiktā, kooperatīva sējumu platības šogad saglabāsies iepriekšējā gada līmenī, taču nedaudz mainīsies dārzeņu struktūra - agrākās dārzeņu kultūras plānots audzēt mazliet vairāk, bet vēlākās mazākā apmērā.

Kooperatīvs "Mūsmāju dārzeņi" reģistrēts 2006.gadā Ogres novada Galiņu pagastā un apvieno SIA "Dimdiņi Agro", SIA "Sigro", kā arī zemnieku saimniecības "Galiņi", "Bračas", "Dārzi", "Zūmaņi", "Sīļi", "Sviķi", "Īskāji" un "Kliblapsas". Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem "Mūsmāju dārzeņu" apgrozījums 2015.gadā bija 4,492 miljoni eiro, kas ir par 30,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa samazinājās par 2,2% un bija 199 860 eiro.