Vairākas ārstu profesionālās organizācijas prasa VM izvērtēt "Rigvir" atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā

Rīga, 8.febr., LETA. Vairākas ārstu profesionālās organizācijas prasa Veselības ministriju (VM) izvērtēt zāļu "Rigvir" atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā un zāļu reģistrā, jo uzskata, ka pierādījumi "Rigvir" efektivitātei ir nepietiekami.

Organizācijas nosūtījušās attiecīgu vēstuli VM. Kā aģentūrai LETA pastāstīja viena no tās autorēm, Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras vadītāja Santa Purviņa, profesionāļi uzskata, ka ar tiem pētījumiem, kas šobrīd ir veikti, nepietiek, lai "Rigvir" atrastos kompensējamo zāļu sarakstā. Viņa norādīja, ka ir jāveic zināmas prasības, lai medikamentu varētu izmantot ārstēšanā.

Purviņa norādīja, ka šobrīd nav skaidrs, kāpēc dažus medikamentus iekļauj, bet citus neiekļauj kompensējamo zāļu sarakstā. Ja valsts apmaksā šos medikamentus, tad ir jābūt pārliecībai, ka tie tiešām strādā, piebilda speciāliste. Viņa arī vērsa uzmanību uz "masīvo "Rigvir" reklāmu", uz ko cilvēki var "iekrist", ņemot vērā, ka vēža gadījumā tiek meklēti jebkādi risinājumi.

Purviņa sacīja, ka šis jautājums nav aktualizējies tikai tagad. Viņa to aktualizējusi pirms trīs gadiem, kad kāda medikamenta iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā tika atteikta, tomēr "Rigvir" bija iekļauts, lai gan pētījumi neatbilda prasībām.

Vēstuli parakstījušas arī onkologu organizācijas. Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis gan par šiem jautājumiem komentāru aģentūrai LETA sniegt nevēlējās.

VM pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai LETA apstiprināja, ka šāda vēstule ir saņemta. Kopīgi ar Nacionālo veselības dienestu un Zāļu valsts aģentūru jautājums par "Rigvir" atrašanos zāļu reģistrā un kompensējamo zāļu sarakstā tiks izvērtēts, tomēr šobrīd nav zināms, cik ilgi tas varētu notikt, sacīja Šneiders.

Kopš 2011.gada recepšu medikaments ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu. Savukārt 2015.gadā vēža viroterapija tika iekļauta ādas vēža un melanomas ārstēšanas klīniskajās vadlīnijās. Līdz šim viroterapiju ar "Rigvir" jau ir saņēmuši vēža pacienti no vairāk nekā 50 valstīm.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Rigvir" pērn apgrozīja 533 055 eiro un nopelnīja 160 312 eiro. SIA "Rigvir" dibināta 2014.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Rigvir" īpašnieki ir Jurģis Auziņš - 51% -, Dite Venskus - 40% -, Ivars Kalviņš - 3% -, Andrejs Nollendorfs - 3% - un Katrīna Pumpuriņa - 3%.

"Rigvir" pieder 100% kapitāldaļu trīs uzņēmumos - SIA "Latima", SIA "Global Virotherapy Cancer Clinic" un SIA "Medserviceagency.eu".