"Rakstnieku poliklīnika": VNĪ atteikums pagarināt telpu nomas līgumu ir juridiski nepamatots

Rīga, 1.febr., LETA. VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) atteikums pagarināt telpu nomas līgumu ar SIA "Rakstnieku poliklīnika" ir juridiski nepamatots, aģentūrai LETA norādīja "Rakstnieku poliklīnikas" pārstāve Alīna Kozlovska.

Kā skaidroja "Rakstnieku poliklīnikā", VNĪ nekorekti interpretē Ministru Kabineta noteikumus par publiskas personas mantas iznomāšanas kārtību, kā rezultātā juridiski nepamatots ir atteikums pagarināt telpu nomas līgumu ar "Rakstnieku poliklīnika".

"Lai arī noteikumi paredz, ka nomas līgumu var slēgt vai pagarināt gadījumā, ja nomnieks ir veicis ieguldījumu, ko nevar amortizēt jeb atpelnīt 12 gadu termiņā, un tieši šādā situācijā patlaban atrodas poliklīnika, VNĪ tomēr plāno rīkot telpu izsoli," informēja "Rakstnieku poliklīnikas" vadītāja Baiba Rozanova.

Viņa atgādināja, ka strīdus situācija publiskajā telpā izskanēja pērn pavasarī, kad poliklīnika no VNĪ puses saņēma atteikumu pagarināt telpu nomas līgumu, atsaucoties uz likuma normu par 12 gadiem kā maksimālo telpu iznomāšanas termiņu, ja vien ēkā nav veikti būtiski ieguldījumi. Šis termiņš noslēdzās pērn februārī.

Rozanova skaidroja, ka "Rakstnieku poliklīnika" no savas puses ir veikusi kapitālremontdarbus ēkā, taču sarežģījumus radījis fakts, ka tas darīts biedrības "Latvijas Rakstnieku savienība" personā, kas ir tieši saistīta ar "Rakstnieku poliklīniku", esot arī vienai no tās dibinātājām un dalībniecēm. "Tomēr VNĪ atteikums pagarināt nomas līgumu, pamatojot ar to, ka nav iespējams nešaubīgi konstatēt, ka "Rakstnieku poliklīnika" nomas līguma darbības laikā ir veikusi nepieciešamos un derīgos ieguldījumus, ir nekorekts, jo neatkarīgu vērtētāju atzinumos, kas ir poliklīnikas pārstāvju rīcībā, ir lasāms tieši pretējais - ieguldījumi veikti un nav noamortizēti."

Kā neizprotamu poliklīnikas pārstāvji vērtē arī VNĪ paziņojumu, ka nomas tiesību uz telpām kandidātu loks sašaurināts līdz minimumam, jo ēku turpināšot iznomāt tikai un vienīgi veselības aprūpes funkcijai.

"Nav īsti skaidrs, kādēļ tad VNĪ tik ļoti uzstāj uz izsoles rīkošanu. Runas par godprātību šai gaidījumā šķiet klaji populistiskas, jo līdzšinējā ārstniecības iestādes sadarbība notikusi bez starpgadījumiem. Rodas iespaids, ka valsts institūcijas pašrocīgi piedalās tautā uzticību guvušas ārstniecības iestādes iznīcināšanā, jo patlaban daudzi tūkstoši pacientu un vairāk nekā trīsdesmit medicīnas darbinieki ir padarīti par šīs situācijas ķīlniekiem," sašutumu pauda Rozanova.

Viņa atzīmēja, ka ar prasību par pienākumu no valsts institūciju puses pagarināt nomas līguma termiņu poliklīnikas pārstāvji vērsās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā aizvadītā gada septembrī, un lieta tika pieņemta izskatīšanai. Atbildētāji ir Finanšu ministrija, Veselības ministrija un VNĪ, kas ir ēkas pārvaldītājs.

"Līdz ar lietas pieņemšanu izskatīšanai tiesā VNĪ līdz tiesas lēmumam nav tiesīga organizēt izsoli. Tomēr poliklīnika turpina saņemt informāciju par gaidāmo izsoli. Poliklīnikas prasība ir uzlikt par pienākumu pagarināt nomas līgumu, tāpēc VNĪ darbības ar izsoles gatavošanu pašlaik faktiski padara iespējamo tiesas iznākumu par neizpildāmu. Poliklīnika turpina saņemt arī rēķinus par telpu īri, kas ir dīvaini, ja reiz to mēģina piespiest atbrīvot telpas. Tāpat poliklīnika nav saņēmusi nekādu paziņojumu par telpu tūlītēju atbrīvošanu, jo likums gluži vienkārši to šajā situācijā neparedz, un VNĪ nevarētu apelēt pie likuma burta," uzsvera Rozanova.

Tiesas sēde, kurā vērtēs strīdu starp "Rakstnieku poliklīniku" un valsts institūcijām, atsakot pagarināt telpu Raiņa bulvāri 27 nomas līgumu notiks šī gada 3.aprīlī, informēja Rozanova.

LETA jau ziņoja, ka "Rakstnieku poliklīnikai" ir bažas par telpu īres līguma nepagarināšanu. Poliklīnikas vadītāja apgalvoja, ka grūtības ar īres līguma pagarināšanu poliklīnikai ir jau kopš 2001.gada - ik pēc pieciem gadiem.

"Rakstnieku poliklīnikas" īpašnieki ir Rozanova (33,12%), Daumants Lūsis (28,74%), Līga Reisone (11,86%), Latvijas Rakstnieku savienība (10,18%), SIA "Veselības centrs 4" (9,66%) un SIA "Latvijas Universitātes optometrijas centrs" (6,44%).

"Rakstnieku poliklīnika" 2015.gada strādāja ar 372 572 eiro apgrozījumu un cieta 7306 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija.