"Murinus Advisers": Pērn uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas darījumu skaits Latvijā līdzīgs kā 2015.gadā

Rīga, 17.janv., LETA. Pagājušajā gadā Latvijā publiski tika izziņoti aptuveni 50 uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas (M&A) darījumi, kas ir aptuveni tikpat, cik gadu iepriekš, liecina finanšu konsultāciju kompānijas "Murinus Advisers" publicētais apskats.

Atšķirībā no 2015.gada, kad Latvijas M&A tirgū vērā ņemama aktivitāte sākās tikai pavasarī, pērn tā visa gada garumā bija salīdzinoši vienmērīga. Lai gan darījumu detaļas, kā Latvijā ierasts, bieži vien netika izpaustas, visticamāk, par gada dārgāko darījumu kļuva "Uniper Ruhrgas International" piederošo AS "Latvijas Gāze" akciju pārdošana "Marguerite Fund" - tiek lēsts, ka šī darījuma summa varētu būt no 115 līdz 220 miljoniem eiro, informē "Murinus Advisers" analītiķis Dans Jurcāns.

Viņš vērš uzmanību, ka augstākā darījumu aktivitāte koncentrējās trijās nozarēs - veselības aprūpes jomā AS "Olainfarm" iegādājās četrus uzņēmumus, nekustamā īpašuma apsaimniekošanas sektorā divi lieli Lietuvas tirgus spēlētāji nopirka četrus Latvijas uzņēmumus, un enerģētikas sektorā bez "Latvijas Gāzes" akciju pārdošanas notika vairāki citi darījumi.

"Murinus Advisers" analītiķis uzsver, ka Latvijas uzņēmumi pērn aktīvi paplašināja darbību, iegādājoties uzņēmumus ārzemēs, un arī ārvalstu investori gada laikā veica virkni būtisku darījumu Latvijā.

Divi vērā ņemami darījumi ar Latvijas uzņēmumu iesaisti notika ārpus Latvijas teritorijas. Krievijas riska kapitāla fonds "Flint Capital" par vienu miljonu eiro izpirka neatklātam privātam investoram piederošo daļu interneta patēriņa kredītu aizdevējā "Creamfinance", tā palielinot ieguldījumu uzņēmumā līdz sešiem miljoniem eiro. Savukārt AS "Valmieras stikla šķiedra" pārdeva 33% ASV meitasuzņēmuma "Valmiera Glass USA Corp." kapitāla daļu Vācijas "P-D Management Industries-Technologies" par aptuveni 1,2 miljoniem eiro.

Apskatā atzīmēta arī izziņotā "Nordea" un DNB banku apvienošanās Baltijā, kuru paredzēts pabeigt 2017.gadā.

"Murinus Advisers" apskats sagatavots, balstoties uz publiski pieejamu informāciju un finanšu pārskatiem. Tajā apkopoti zināmie 2016.gadā noslēgtie un izziņotie darījumi, un ietverti plašāki apraksti par 20 būtiskākajiem un interesantākajiem darījumiem.

"Murinus Advisers" ir neatkarīga konsultantu sabiedrība, kas specializējas uzņēmumu M&A darījumiem būtiskas informācijas apzināšanā un apkopošanā, kā arī darījumu organizēšanā un kapitāla piesaistes konsultēšanā. "Murinus Advisers" ir Latvijas Riska kapitāla asociācijas biedrs.

Uzņēmuma "Murinus Advisers" vienīgais īpašnieks ir Aivars Jurcāns, liecina "Firmas.lv" datubāzes informācija.