KP piemēro 13 175 eiro sodu "Interlux" par informācijas neatgriezenisku dzēšanu, kavējot lietas izmeklēšanu

Rīga, 10.janv., LETA. Konkurences padome (KP) piemērojusi 13 175,3 eiro soda naudu medicīnas tehnikas vairumtirgotājam SIA "Interlux" par informācijas neatgriezenisku dzēšanu, kavējot lietas izmeklēšanu, aģentūrai LETA pavēstīja padomē.

KP 2016.gada aprīlī saņēma Valsts asinsdonoru centra (VADC) iesniegumu par iespējamu aizliegtu vienošanos "Interlux", SIA "Orbit Enterprises Riga" un Lietuvas "Optomeda" darbībās VADC 2015.gadā organizētajā publiskajā iepirkumā "Patogēnu inaktivācijas sistēma".

Lai iegūtu nepieciešamo informāciju un pierādījumus par iespējamu aizliegtu vienošanos iepirkumā par medicīnas tehnikas piegādi, KP veica izmeklēšanas darbības uzņēmuma "Interlux" telpās. Darbinieku datoru apskates laikā tika atklāts, ka uz uzņēmuma servera iespējams atrodas konkurējoša uzņēmuma iepirkuma dokumentācija. Uzsākot informācijas kopēšanu, KP konstatēja, ka izmeklēšanas laikā informācija ir dzēsta. Tādējādi KP nespēja iegūt pilnīgu informāciju, kas nepieciešama apstākļu objektīvai noskaidrošanai un pierādījumu izvērtēšanai par iespējamu aizliegtu vienošanos.

KP izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička atzīmēja, ka slēptā rakstura dēļ karteļa vienošanās ir grūti atklājamas pārkāpums, tādēļ ik katra pretdarbība, jo īpaši, pierādījumu iznīcināšana, ir ļoti smags procesuāls pārkāpums. "Interlux" rīcības rezultātā KP tika liegts objektīvi pārbaudīt informāciju, iespējamus pierādījumus, tādējādi kavējot lietas izmeklēšanu.

Ņemot vērā konstatētos faktus un pārkāpuma smagumu, kā arī to, ka uzņēmuma vadība ir izteikusi nožēlu par pieļauto procesuālo pārkāpumu un apņēmusies izstrādāt iekšējai lietošanai korporatīvās konkurences tiesību ievērošanas programmu, uzņēmumam piemērots sods 13 175,3 eiro apmērā. Noteikto naudas sodu 45 dienu laikā ir jāieskaita valsts budžetā.

KP atgādina, ka uzņēmumu pienākums ir sniegt KP pieprasīto informāciju, tajā skaitā komercinformāciju, kā arī ziņot par citiem faktiem, kas tiem ir zināmi un konkrētajā lietā varētu būt būtiski. Atbilstoši Konkurences likumam par informācijas nesniegšanu un KP likumīgo prasību nepildīšanu ir paredzēta atbildība - sods par šādiem pārkāpumiem tiek noteikts līdz 1% no uzņēmuma vai uzņēmumu apvienības pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" dati, SIA "Interlux" reģistrēta 2005.gada decembrī. Tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums vienādās daļās pieder Lietuvas pilsonim Audrim Matuzevičam un Naurim Sedleram. Finanšu gadā, kas ilga no 2015.gada 1.janvāra līdz 30.septembrim, "Interlux" strādāja ar 1,849 miljonu eiro apgrozījumu un 17 942 eiro zaudējumiem.