Uzņēmums: Pērn ražošanai atvēlētas puse no iznomātajām platībām komercplatību tirgū Rīgā un Pierīgā

Rīga, 10.janv., LETA. Rīgā un Pierīgā pagājušajā gadā 50% no visām iznomātajām platībām bija paredzētas ražošanai, liecina nekustamo īpašumu uzņēmuma "Starlex" darījumu analīze par iepriekšējo gadu.

Lai arī platības ziņā ražošanas telpas un noliktavas ir puse no kopējo iznomāto platību apjoma, tie ir tikai 9% no kopējā nomas darījumu skaita komercplatību tirgū, aģentūrai LETA norādīja "Starlex" vadītājs Egīls Smilktiņš.

Otru pusi iznomāto platību, jeb 85% no visiem nomas darījumiem komercplatību tirgū, veidoja biroja telpu noma Rīgas centrā. Tirdzniecības platības veidoja 6% no kopējo komercplatību nomas darījumu skaita un pieprasītākās bija Aleksandra Čaka, Krišjāņa Barona, Brīvības iela, kā arī Tērbatas iela, kur piedāvājums bija salīdzinoši neliels. Savukārt ražošanas un noliktavas platībām klienti izvēlas Rīgu un tās tuvāko apkārtni - Šampēteri, Valdlaučus, Mārupi

Izmaksu ziņā par vienu kvadrātmetru 2016.gadā dārgākās bija tirdzniecības platības Rīgas centrā. Tur vidējā nomas darījuma cena par vienu kvadrātmetru svārstījās no 15 eiro līdz 18 eiro par kvadrātmetru. Biroju segmentā pieprasītākā un arī vidējā nomas darījuma cena par vienu kvadrātmetru mēnesī bija astoņi eiro kvadrātmetrā, bet noliktavu un ražošanas telpu nomai vidējā viena kvadrātmetra cena bija trīs eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Smilktiņš informēja, ka "biroju telpu izvēlē novērojamas divas galējības. Klientiem ir nepieciešamas atvērta tipa biroji vai telpas ar ļoti daudz atsevišķiem kabinetiem, un abos gadījumos klienti novērtē telpu pielāgošanas iespējas savām vajadzībām".

Savukārt tirdzniecības platībām galvenokārt nepieciešami lieli skatlogi un maksimāli daudz lietderīgās tirdzniecības platības, palīgtelpu esamībai nav īpašas nozīmes. Ražošanas un noliktavu telpām klienti novērtēja griestu augstumu un to, ka nomātās telpas ir apsildāmas un ar ērtu infrastruktūru, skaidroja Smilktiņš.

Viņš norādīja, ka 2016.gadā rosīgākās nozares jaunu biroju izvēlē vai maiņā bija informāciju tehnoloģiju jomā strādājoši uzņēmumi, izglītības un apmācību uzņēmumi, finanšu konsultantu, loģistikas uzņēmumi, juridisko pakalpojumu un psihoterapijas prakses.

Puse no visām "Starlex" iznomātajām birojam paredzētām platībām bija biroji ar platību līdz 60 kvadrātmetriem un darba vietu skaitu no viena līdz četriem darbiniekiem. Mazākā iznomātā platība bija astoņi kvadrātmetri.

Kopumā tika analizēti 2016.gadā veiktie darījumi ar kopējo platību 20 000 kvadrātmetru.

SIA "Starlex" nekustamo īpašumu uzņēmums, kas specializējies komercplatību nomas un tirdzniecības starpniecībā no 2010.gada. "Starlex" vienīgais īpašnieks ir Uldis Kleinovskis, bet 2015.gadā uzņēmums strādāja ar 103 149 eiro apgrozījumu un cieta 7,163 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija.