Par spiegošanu aizturētā LDz meistara vadītā biedrība pašvaldības aktivitātēs neiesaistoties

Jelgava, 9.janv., LETA. Jelgavā dzīvojošo Afganistānas kara veterānu biedrība "Šuravi", kuras biedru Aleksandru Krasnopjorovu Drošības policija (DP) tur aizdomās par spiegošanu, pašvaldības Sabiedrības integrācijas pārvaldes pasākumos un aktivitātēs nepiedalās.

Pārvaldes vadītāja Ilga Antuža aģentūrai LETA skaidroja, ka nav informēta par biedrības aktivitātēm, arī pārvaldes telpas un citas iespējas biedrība neizmanto. Pārvaldes aktivitātēs iesaistīta cita karavīru biedrība, taču tā nav saistīta ar Afganistānas kara veterāniem.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka biedrība "Šuravi" ir reģistrēta 2011.gada 20.oktobrī. To līdz ar Krasnopjorovu vada Igors Barsukovs un Aleksandrs Gotovka.

2015.gadā biedrība, kas reģistrēta kādā dzīvoklī Pētera ielā, nav deklarējusi ieņēmumus un izdevumus, bet ir nodarbinājusi divus cilvēkus.

Jau ziņots, ka par spiegošanu aizturētais "Latvijas dzelzceļa" darbinieks ir bijis "Saskaņas" biedrs un Afganistānas kara veterāns, un tieši saviem bijušajiem dienesta biedriem varētu būt sūtījis savākto informāciju, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Aizturētais Krasnopjorovs veicis mērķtiecīgu un sistemātisku informācijas vākšanu, kas notikusi ilgstošā laika periodā. Viņš regulāri esot uzturējis kontaktus ar bijušajiem padomju armijas dienesta biedriem Krievijā, un, visticamāk, viņiem arī sūtītas ziņas par NATO kravām, kas ar dzelzceļa vagoniem sūtītas caur Jelgavu.

Pēc biedra Krasnopjorova apcietināšanas vietējā afgāņu biedrība vākusi līdzekļus, lai varētu tiesā prasīt viņa atbrīvošanu pret drošības naudu, vēstīja raidījums. Tiesa, pants, pēc kura iespējamais spiegs aizturēts, šādu iespēju neparedz.

Jelgavas tiesa 25.janvārī plāno izvērtēt, vai vīrieti nepieciešams paturēt apcietinājumā.

Aizdomās turētā vīrieša advokāts Genadijs Ivankins aģentūrai LETA sacīja, ka klients šobrīd nevēlas publicitāti, un advokāts to respektēšot.

"Viņš šobrīd nelūdz nekādu publicitāti, lai publika viņam palīdzētu. Kāpēc mēs šobrīd nevēlamies publicitāti par šo lietu? Tikai tāpēc, ka šobrīd tiek risināts jautājums par to, vai viņš paliks cietumā vai nepaliks. Ja DP nāks mums pretim un mans klients nokļūs uz brīvām kājām, tad tā būs cita lieta," norādīja advokāts.