Latvijā izveidota pirmā pūļa finansējuma platforma nekustamā īpašuma jomā - "Bulkestate.com"

Rīga, 3.janv., LETA. Latvijā izveidota pirmā pūļa finansējuma ("crowdfunding") platforma nekustamā īpašuma jomā - "Bulkestate.com", aģentūru LETA informēja "Bulkestate.com" vadītājs Igors Puntuss.

Nepilnu trīs darba nedēļu laikā platforma ir savākusi 60 000 eiro lielas investīcijas dzīvojamajam namam Rīgā, Ernestīnes ielā.

Pūļa finansējuma platforma "Bulkestate.com" darbu sāka pērn 12.decembrī. Portāla īpašniece ir firma ar Latvijas kapitālu - "LP Private Property". Šī uzņēmuma īpašnieki ir Karlīna Skalberga (55,6%), Igors Puntuss (27,91%) un Mārtiņš Zutis (16,49%). "LP Private Property" reģistrēta 2015.gada aprīlī un uzņēmuma pamatkapitāls ir 9500 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Par projekta partneriem kļuvušas tādas kompānijas kā "BDO Latvia" un "Ober-Haus Real Estate Latvia".

"Bulkestate.com" ir platforma, kas apvieno nekustamā īpašuma īpašniekus un potenciālos investorus, kuri ir gatavi finansēt konkrētu projektu un gūt peļņu, kas pārsniedz banku piedāvātos noguldījumu procentus, informēja Puntuss. Investors var būt ikviens interesents, jo minimālais ieguldījums ir 50 eiro.

"Platformā "Bulkestate.com" tika piedāvāts investīciju objekts - daudzdzīvokļu nams Ernestīnes ielā 37. Līdzekļu vākšanas termiņš tika noteikts līdz 31.decembrim, un nepieciešamā investīciju summa - 60 000 eiro tika savākta noteiktajā termiņā," informēja Puntuss.

Projekta ienesīgums veidoja 15% gadā. Investīciju atgūšanas termiņš ir 2017.gada 1.jūlijs. Minimālā ieguldījuma summa - 50 eiro. Kā rāda statistika, investorus šis objekts ieinteresēja jau kopš pirmās interneta platformas darba dienas. Kopumā projektā iesaistījās ap 150 investoru.

"Saskatām lielas perspektīvas saistībā ar pūļa finansējuma platformas "Bulkestate.com" lomu Latvijas nekustamā īpašuma tirgus attīstībā. Jau tuvākajā laikā mēs piedāvāsim virkni jaunu un interesantu investīciju projektu, kas varētu ieinteresēt vēl plašāku investoru loku," norādīja Puntuss.

"Šobrīd Latvijā nav alternatīvu pūļa finansējuma pakalpojumiem. Vairums interneta platformu darbojas ar patēriņa kredītiem un neinteresējas par nekustamā īpašuma tirgus attīstīšanu. Savukārt, nekustamā īpašuma kolektīvā finansēšana paver ceļu uz tirgu plašam interesentu lokam, un viņu vidū ir ne tikai lieli finanšu spēlētāji. Tas nozīmē, ka izdevība līdzdarboties projektos ar 10-15% ienesīgumu gadā rodas arī tiem cilvēkiem, kuri ir gatavi ieguldīt dažus simtus eiro. Piemēram, ja platformas "Bulkestate.com" dalībnieks ieguldīs 300 eiro, viņš varēs nopelnīt no 30 līdz 45 eiro," skaidroja "BDO Latvia" partnere Vita Liberte.

""Bulkestate.com" projekts pozitīvi ietekmēs Latvijas nekustamā īpašuma tirgu, jo tas ļaus palielināt tirgus likviditāti. It īpaši tas attiecas uz dzīvojamā nekustamā īpašuma segmentu. "Bulkestate.com" ir viens no piemēriem, kas pierāda, ka tehnoloģijas spēj pozitīvi ietekmēt tirgu. Turklāt jāņem vērā, ka projekts atrodas sākuma stadijā, ir ieplānota nopietna attīstība, tostarp dzīvokļu īres segmentā," uzskata "Ober-Haus Real Estate Latvia" investīciju daļas pārstāvis Žanis Launags.

Latvijā pirmā pūļa finansējuma interneta platforma tika izstrādāta par Latvijas investoru līdzekļiem. Tehniskos darbus veica Latvijas interneta dizaina studija "Cube Aģentūra". Kopējais sākotnējo investīciju apjoms veido 70 000 eiro. Saskaņā ar Igora Puntusa teikto tuvākajā laikā "Bulkestate.com" ir iecerējusi sākt darbu arī Ukrainas un Lielbritānijas tirgos.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka kopš pagājušā gada Latvijā nekustamā īpašuma tirgū aktīvi darbojas arī vairākas Igaunijas investoru izveidotas pūļa finansējuma platformas.

Piemēram, pērn augusta beigās dažu dienu laikā nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platforma "Crowdestate" piesaistīja 662 100 eiro no 388 investoriem 160 dzīvokļu ēkas projektam "Liepziedi" pie Mežaparka, kuru līdzfinansē banka "Citadele". Projekta attīstītāji ir Igaunijas uzņēmēji Ādu Oja un Ulo Adamsons.

Kopš dibināšanas "Crowdestate" ir piesaistījis privāto investoru finansējumu 8 549 960 eiro apmērā kopumā 21 projektam.

Savukārt pērn decembrī Igaunijā bāzētā savstarpējo aizdevumu platforma "EstateGuru" sākusi piesaistīt finansējumu īstermiņa aizdevumam, kas ir nodrošināts ar dzīvojamās ēkas projektu Bauskas ielā 97.

"EstateGuru" pirmais Latvijas projekts pērn septembrī bija pagaidu finansējums, ko nodrošina dzīvojamās ēkas projekts Rīgā, Zentenes ielā 19a, ar aizdevuma summu līdz 430 000 eiro. Sākotnēji vajadzīgais finansējums šī projekta attīstīšanai platformā tika savākts nepilnās četrās stundās.

"EstateGuru" ir Igaunijas savstarpējo aizdevumu platforma nodrošināto īstermiņa un vidēja termiņa nekustamā īpašuma aizdevumiem. Divu gadu laikā "EstateGuru" nodrošināja finansējumu vairāk nekā 90 projektiem, pateicoties investoriem no 34 valstīm.

LETA arhīva informācija liecina, ka 2014.gadā parādījās pirmās pūļa finansēšanas platformas, un šobrīd pasaulē jau ir vairāk kā 150 dažādas nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platformas.