Lai risinātu ieilgušās problēmas ar apkuri, Ķeguma novada pašvaldība gatava pārņemt "Latvenergo" katlumāju

Jelgava, 2.nov., LETA. Lai laikus nodrošinātu iedzīvotājus ar siltumu un risinātu ieilgušās problēmas ar siltumenerģijas padevi, Ķeguma novada pašvaldība gatava pārņemt AS "Latvenergo" šķeldas katlu māju, aģentūru LETA informēja Ķeguma novada pašvaldības izpilddirektore Nelda Sniedze.

"Jautājums par apkuri Ķegumā ir sarežģīts, problēmas lielākas vai mazākas ir katru gadu, jo Ķegumā ir viens no dārgākajiem apkures tarifiem valstī. Šādu augstu apkures tarifu apstiprināja 2008.gadā Aizkraukles sabiedrisko pakalpojumu regulators, un tas ir palicis nemainīgs visu šo laiku. Kopš 2008.gada decembra siltumu Ķegumā ražo AS "Latvenergo" īpašumā esošā šķeldas katlumāja, siltumu no šīs katlumājas saņem un tālāk patērētājiem piegādā pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Ķeguma stars"," skaidroja Sniedze.

Apkures sezona Ķegumā šogad sākta vien 10.oktobrī, kas ir vēlāk nekā daudzviet citur valstī. Sociālajos tīklos un medijos satraukumu pirmie sāka paust bērnudārza "Gaismiņa" bērnu vecāki, jo atvases sala. Sniedze pārlecināta, ka apkure pieslēgta, lielā mērā pateicoties iedzīvotāju aktivitātēm plašsaziņas līdzekļos un sociālajos tīklos.

Problēmas ar siltumenerģijas nodrošināšanu radušās, jo siltuma piegādātājs, pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Ķeguma stars", "Latvenergo" par saņemto pakalpojumu pirms apkures sezonas bija parādā 135 000 eiro, ko pašvaldībā skaidro ar kapitālsabiedrības finansiālo stāvokli.

Lai arī AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere aģentūrai LETA skaidro, ka apkures pieslēgšanai no pašvaldības prasīta nevis parāda apmaksa, bet tikai apņemšanās un dokuments ar maksājuma grafiku, uzņēmuma administratīvā direktora Arņa Kurga 4.oktobrī parakstītajā vēstulē pašvaldībai lūgts steidzamības kārtā norēķināties par parādiem.

"Pašvaldība nekavējoties sāka pašvaldības budžeta pārskatīšanu, meklējot iespēju atrast līdzekļus, lai sniegtu kārtējo finanšu atbalstu SIA "Ķeguma stars", un domes sēdē tika akceptēti budžeta grozījumi un pieņemts lēmums palielināt pamatkapitālu SIA "Ķeguma stars", ieguldot 30 000 eiro," informēja Sniedze, skaidrojot, ka pēc tam AS "Latvenergo" pieprasīja SIA "Ķeguma stars" atsūtīt parāda atmaksas grafiku, kas tika izdarīts 10.oktobrī. Sniedze gan neizslēdz, ka līdzīga situācija ar apkures sezonas sākšanu var atkārtoties.

Ķeguma novada pašvaldības izpilddirektore informē, ka ir sāktas un jau vairāk nekā gadu turpinās sarunas ar AS "Latvenergo" par iespēju pārņemt šķeldas katlumāju, taču pagaidām - bez abām pusēm pieņemama risinājuma. "Pašvaldība apsver iespējas būvēt jaunu, mūsdienu prasībām un tehnoloģiskajiem risinājumiem atbilstošu katlumāju, taču - vai tas būtu sapratīgi, ja Ķegumā jau ir viena katlumāja, kas uzbūvēta, piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus? Sarunas turpinās, un ir cerība iegūt arī kādu saprātīgu risinājumu," skaidroja Sniedze.

Arī Bidere atzīst, ka jau iepriekš AS "Latvenergo" ir sadarbojusies ar Ķeguma novada domi izmaksu apspriešanā un piedāvājusi iespējamus risinājumus tās interesēs, taču "diemžēl neesam sagaidījuši no domes nevienu konstruktīvu priekšlikumu un redzējumu, kā risināt apkures jautājumus". "Neskatoties uz atkārtojošos situāciju ar parādu par patērēto siltumenerģiju, Ķeguma iedzīvotājiem vienmēr tika nodrošināts Ķeguma katlumājā saražots siltums, savukārt Ķeguma novada domi esam vairākkārt aicinājuši rast savstarpēji pieņemamus risinājumus," skaidroja "Latvenergo" pārstāve.

Viņa uzsver, ka katlu mājas izbūve notika atbilstoši pašas Ķeguma novada domes iecerēm. "2006.gadā tika noslēgta vienošanās starp AS "Latvenergo" un Ķeguma novada domi par to, ka AS "Latvenergo" veiks katlu mājas celtniecību atbilstoši Ķeguma novada domes formulētajām ievērojamām jaudas prasībām. Tās izbūve notika Ķeguma pašvaldības interesēs, ņemot vērā faktu, ka līdz tam siltumenerģiju nodrošināja divas vecas katlumājas, kas neatbilda vides prasībām," informēja Bidere.

Komentējot augsto siltumenerģijas tarifu, Bidere informēja, ka AS "Latvenergo" var apliecināt, ka pašlaik apstiprinātie siltumenerģijas ražošanas tarifi atbilst pakalpojuma sniegšanas izmaksām, par ko liecina arī ikgadējās atskaites Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai. "Ķeguma centralizēto siltumapgādi nodrošina licencēts siltumapgādes sistēmas operators pašvaldības SIA "Ķeguma stars", savukārt AS "Latvenergo" saskaņā ar licences nosacījumiem pašlaik veic tikai siltumenerģijas ražošanu. Siltumenerģijas ražošana un pārdošana siltumapgādes sistēmas operatoram notiek, pamatojoties uz līgumu starp SIA "Ķeguma stars" un AS "Latvenergo" par likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" noteiktajā kārtībā apstiprinātajiem siltumenerģijas ražošanas tarifiem," skaidroja "Latvenergo" preses sekretāre.

Pašlaik SIA "Ķeguma stars" no "Latvenergo" saņemto siltumenerģiju apmaksā par noteikto cenu, sedzot divpakāpju ražošanas tarifa mainīgās izmaksas, kas tiek noteiktas pēc siltumenerģijas norēķinu uzskaites mēraparāta rādījumiem, maksājot 17,02 eiro par megavatstundu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Tāpat tiek aprēķina kopējā maksa par siltuma jaudu - mēneša maksājums ir 17 423 eiro.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Ķeguma stars" apgrozījums pagājušajā gadā bija 493 708 eiro, pašvaldības kapitālsabiedrība cietusi 203 254 eiro zaudējumus.