Būvniecības nozares nemainīgais līderis - "Depo DIY"

Rīga, 11.okt., LETA. Būvniecības nozares līderis pērn, tāpat kā vairākos iepriekšējos gados, bija būvmateriālu tirdzniecības uzņēmums SIA "Depo DIY" ar 185,9 miljonu eiro apgrozījumu, liecina SIA "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2016".

Otrā lielākā kompānija pēc apgrozījuma pērn bija būvfirma SIA "Skonto būve" ar 122,5 miljonu eiro apgrozījumu, bet trešā - būvfirma AS "UPB" ar 84,34 miljonu eiro apgrozījumu.

"Top 10" iekļuvuši arī tādi uzņēmumi kā SIA "Binders" ar 74,76 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Cemex" ar 71,16 miljonu eiro apgrozījumu, pilnsabiedrība "BMGS S" ar 67,1 miljona eiro apgrozījumu, SIA "Merks" ar 65,37 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" ar 63,44 miljonu eiro apgrozījumu, VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ar 61,9 miljonu eiro apgrozījumu un AS "A.C.B." ar 61,85 miljonu eiro apgrozījumu.

"Latvijas biznesa gada pārskats 2016" liecina, ka jau trešo gadu pēc kārtas sarūk būvniecības nozares uzņēmumu rentabilitāte - no 4% 2013.gadā līdz 2% pērn. Samazinājusies arī nozares uzņēmumu kopējā gūtā peļņa - no 155 miljoniem eiro 2014.gadā līdz 117 miljoniem eiro pērn.

Tāpat pērn par 5% sarucis arī nozares uzņēmumu kopējais apgrozījums - no 5,474 miljardiem eiro 2014.gadā līdz 5,208 miljardiem eiro pērn.

Nozares lejupslīde turpinās arī 2016.gadā - šogad pirmajā pusgadā Latvijā būvniecības produkcijas apmēri salīdzināmās cenās, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 18,9%, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo periodu, un faktiskajās cenās bija 528,8 miljoni eiro. Galvenais iemesls tik straujam kritumam ir kavēšanās ar Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanas sākšanu.

Ēnu ekonomikas mazināšanai būvniecības nozarē būtu nepieciešams pēc iespējas ātrāk valsts līmenī noteikt references algas būvniecības profesiju grupās, kas ļautu ievērojami samazināt aplokšņu algu īpatsvaru, izdevumā norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Otrs variants ir noslēgt ģenerālvienošanos nozarē, ko paredz Darba likums. Ja šo vienošanos noslēgtu uzņēmumi, kas veido 60% no nozares apgrozījuma, tad pārējiem tā būtu obligāti jāievēro. Fromane uzskata, ka ar šiem pasākumiem jau tuvākajos gados ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē varētu samazināt uz pusi. Šo mērķu sasniegšanai šovasar parakstīta vienošanās ar valdību.

"Latvijas biznesa gada pārskata" kārtējā izlaidumā iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti.