"Pindstrup Latvia" līdz ar Baložu rūpnīcas atklāšanu šogad plāno 7% apgrozījuma pieaugumu

Rīga, 22.sept., LETA. Kūdras ražošanas uzņēmums SIA "Pindstrup Latvia" pēc rūpnīcas atklāšanas Baložos nākamajā finanšu gadā plāno 7% apgrozījuma pieaugumu, sasniedzot 57 miljonus eiro salīdzinājumā ar 53 miljoniem eiro iepriekšējā finanšu gadā.

Kā aģentūrai LETA atzina uzņēmuma finanšu un administratīvais direktors Edijs Ločmelis, apgrozījuma pieaugumu sekmēs jaunā produkta - kokšķiedras - ražošana un eksports.

"Līdz ar jauno rūpnīcu plānojam līdzšinējās jaudas palielināt par 30%. Šogad saražoti 1,25 miljoni kubikmetru gatavā kūdras substrāta, un pēc rūpnīcas iedarbināšanas plānojam jaudas pakāpeniski palielināt. Tas būs iespējams, pateicoties jaunā produkta - kokšķiedras - ražošanai. Izejvielu iepirkšanā patlaban sadarbojamies ar vienu uzņēmumu - "Pata AB" -, bet esam gatavi sadarboties ar visiem ieinteresētajiem uzņēmumiem," sacīja Ločmelis.

Viņš arī norādīja, ka jaunais produkts ir paredzēts tikai eksportam, ko nosaka šī produkta izmantošanas specifika.

"Pagaidām Latvijā šāda veida substrātam noieta nav, jo tas ir paredzēts profesionāliem stādu un podiņaugu audzētājiem, attiecīgi iepakojuma apjomi ir līdz pat 800 litriem. Izmēģinājumi ir pierādījuši, ka vislabākie rezultāti ir sasniedzami, ja noteiktus augus audzē substrātos, kur kūdrai piemaisīta kokšķiedra. Mūsu jaunais produkts "Forest Gold" pārstāv augstākās klases cenu segmentu, līdz ar to liekam akcentu tieši uz eksportu. Mums ir apmēram 100 tirgi, no kuriem galvenie ir Ķīna, ASV, Francija, Holande," sacīja uzņēmējs.

Viņš arī sacīja, ka kokšķiedra tiks izmantota augsnes aizvietošanai, nevis, kā ierasts, papīra vai celtniecības materiālu ražošanai. Tā kā kūdra ir ļoti lēni atjaunojams resurss, tās aizvietošana ar kokšķiedru, kas iegūta no šķeldas, nodrošinās gan videi draudzīgāku ražošanu, gan arī radīs pievienoto vērtību mazapstrādātai koksnei.

Kā ziņots, rūpnīcā investēti pieci miljoni eiro, un tajā eksporta vajadzībām tiks ražots kūdras aizvietotājs stādu audzēšanai profesionāļiem. No kopējām investīcijām 1,2 miljoni eiro ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras piešķirtais finansējums, bet pārējais ir uzņēmuma ieguldījums.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Pindstrup Latvia" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2014.gada 1.oktobra līdz 2015.gada 30.septembrim, strādāja ar 53,019 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18,4% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet uzņēmuma peļņa pieauga par 39,6% un bija 5,323 miljoni eiro.

"Pindstrup Latvia" juridiskā adrese ir Talsos. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 658 168 eiro. Uzņēmums nodarbina 503 darbiniekus, kuru skaits sezonas laikā pieaug līdz pat 800. Tā kūdras ieguves vietas atrodas Saldus novada Lutriņu un Zirņu pagastā, Kandavas novada Vānes pagastā, Aizputes novadā, Pāvilostas novada Vērgales pagastā, savukārt kūdras pārstādes rūpnīca atrodas Ķekavas novada Baložos.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Dānijas kompānija "Pindstrup Mosebrug". Kompānijas ražotnes atrodas Latvijā, Igaunijā, Krievijā, Spānijā, Dānijā un Lielbritānijā.